11 september 2010

Tälta i Hagaparken och Lill-Jansskogen är förbjudet!

Stockholms bostadsproblem blir allt värre. På Stockholms Universitet finns nu ett tältläger på den stora gräsmattan på Frescati, för internationella studenter som helt enkelt inte hittar någon annanstans att bo. Bostadsmarknaden i Stockholm är bokstavligen så svår att det är det enda alternativ som erbjuds. Studentbostäder är tyvärr inte en så stor valfråga som det borde vara.

De borgerliga bär naturligtvis ett ansvar - men även Socialdemokraterna. Bostadspolitiken delar nämligen tydligt huvuddragen - starkt reglerad hyresmarknad, men en oreglerad marknad för ägt boende, som har lett till en prisklyfta i storstäderna som gör att det lönar sig mycket bättre att bygga bostadsrätter istället för hyresrätter. Pristak för äldre hyresrätter, som lett till bostadsrättsombildningar i mängder. Byråkratiskt krångel runt andrahandsuthyrning och inneboenden. Krångliga byggnormer som gör det väldigt dyrt att bygga smålägenheter eller korridorsrum. Politiskt käbbel och stopp av byggen med NIMBY-argument i kommunerna. Löften från politiskt håll om nya bostäder, trots att det är byggbolagen som har möjlighet att bygga. En motvilja mot högre hus på kollektivtrafiknära lägen i centrala Stockholm. Att vänsterpartierna vill införa ett mindre byggstöd till hyresrätter är mer en detaljfråga.

I allt detta är det i vart fall lite glädjande att Signalisten väljer att justera sina regler: nu ska unga Solnabor få förtur till små lägenheter och rivningskontrakt. Det tycker jag är bra - det gör det enklare för våra ungdomar i Solna att välja att bo kvar här när man vill flytta hemifrån, utan att tvingas fortsätta använda pojk- eller flickrummet. Synd bara att det är en lösning som gör bostadssituationen krångligare för övriga, som äldre eller de som kommer utifrån.

Läs även: Franziska, som skriver om samma problem i Göteborg.

Inga kommentarer: