13 september 2010

Integritetsvärnande centerpartister i riksdagsvalet

För den som värnar personliga integriteten, men ändå tycker något om övrig politik, är årets val inte lätt. Antingen Piratpartiet som tydligt driver integritetsfrågan men nästan inget annat, eller ett av sju partier som inte visat sig jätteduktiga. Ett alternativ kan då vara att personkryssa en kandidat som mycket tydligare kommer driva de här frågorna!

I Centerpartiet kan jag personligen rekommendera nedanstående kandidater, som tidigare har valt att engagera sig i Centeruppropet, antingen genom att vara med på ursprungsuppropet, att integritetscertifiera sig eller på annat sätt (exempelvis inom någon av sidoorganisationerna CUF eller Centerstudenter) arbeta för mer personlig integritet internt inom partiet. De allra flesta har varit med på samtliga dessa. Dessutom har jag inkluderat alla som valt att säga tydligt nej till datalagringsdirektivet.

När jag har rekommenderat mer än en kandidat per valkrets har jag valt att markera de kandidater som allra tydligast inriktat sig på integritetsfrågorna tidigare med en stjärna. Denna gradering är helt subjektiv och bygger på enbart på min egen magkänsla.

Ingen av dem toppar sin lista, och har därför troligen inte särskilt stor chans att ta sig in på ett mandat för partiet utan behöver personröster, då Centerpartiet bara har mer än ett mandat i Stockholms stad (2 st) och Stockholms län (3 st). Flera av dem står dock bara en plats alldeles strax nedanför troligen valbara positioner och kan med en väl fungerande valrörelse kunna kryssa sig in. En del har debatterat frågorna utåt, och en del har mer lobbat inom partiet. Ingen satt heller i riksdagen den gångna mandatperioden (om jag inte alldeles misstagit mig någonstans).

Nästan samtliga känner jag slutligen personligen, några sedan tidigare och några lärde jag känna som del i engagemanget med Centeruppropet, och jag förväntar mig att de klarar att hålla samma linje som de tidigare gjort i diskussioner jag haft med dem, även om de skulle bli invalda som riksdagsledamöter.

Göteborgs kommun:
2. Rickard Nordin*
8. Anders Dahlberg*
13. Niklas Dahlgren
15. Daniel Runvik

Jämtland:
4. Hanna Wagenius

Kalmar:
14. Magnus Larsson

Kronoberg:
5. Isak Engqvist

Malmö kommun:
9. Erik Hultgren

Skåne läns norra och östra:
3. Niklas Larsson
21. Jonathan Lindborg

Skåne läns södra:
10. Erik Hultgren

Stockholms stad:
4. Abir Al-Sahlani
6. Johan Hedin 
8. Oscar Fredriksson*
34. Per Ankersjö

Stockholms län:
4. Magnus Andersson*
11. Ingrid Lundqvist
22. Magnus Persson* (undertecknad)

Södermanland:
5. Dayana Jadarian

Uppsala:
2. Mattias Johansson*
5. Karin Ernlund

Värmland:
2. Marie Wickberg

Västerbotten:
4. Johan Kling

Västernorrland:
4. Emil Källström
8. Erik Hultin*

Västra Götalands västra:
16. Anders Dahlberg

Örebro:
2. Johan Pettersson

Östergötland:
17. Håkan Thornell

Observera att jag skrivit listan manuellt, och det därför mycket väl kan finnas ytterligare kandidater som är integritetsvänner på listorna som jag helt enkelt missat. Känner du att du själv eller någon annan saknas? Släng in en kommentar nedan!

Läs även: Markus Berglund, som var inspirationen till detta inlägg, och Johan Folin.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Och hur ska vi kunna lita på det här? Kan man lita på Centerpartiet? Ni hade ju chansen att rösta mot förslaget tidigare. Men ingen Centerpartist gjorde det, inte ens de som sade att de skulle göra det.

Magnus Persson sa...

1. Flera av de listade var ombud på stämman i Örebro förra året och röstade där faktiskt mot FRA-lagen, tvärtom vad du skriver. Jag har inte en förteckning om exakt vilka, men skriv gärna till dem och fråga om du känner dig osäker.

2. Ingen av de inblandade har suttit i riksdagen den mandatperioden som gått, så ingen av de jag rekommenderar hade kunnat rösta emot förslaget där.

3. Jag förväntar mig inte att du sätter någon tilltro till partiet - du får lita på mig personligen, alternativt var och en av kandidaterna ifråga.

Jag vill också påpeka att det vid partistämman i Örebro fanns en stor integritetsvänlig minoritet som också är missnöjda med beslutet. Denna kan få extra vind i seglen internt om integritetsinriktade centerpartister får extra många kryss - lite som en proteströst.

Slutligen: Läs gärna vad jag skrivit tidigare om FRA-lagen exempelvis

Hemlige sa...

Så vid varje val måste hela Centerpartiets riksdagsgrupp bytas ut eftersom de alla konstant brutit sina löften och helt saknar all form av moral - ett parti att lita på?

Magnus Persson sa...

"konstant brutit sina löften" - exakt vilka löften syftar du på som man bröt innan 2006? Vilka löften förutom integritetsfrågorna syftar du på efter 2006? Dessutom fanns det en hel del kandidater som ganska tydligt inte fokuserade på integritetsfrågorna inför valet 2006.

Precis som jag skrivit - rekommendationen är i dessa fall personlig. Att de är centerpartister har inte varit grund för att jag valt de jag valt, utan deras åsikter och tidigare agerande i integritetsfrågorna. Om någon som aktivt motarbetat integritetsinskränkningar inte kan få din röst för att de råkar vara medlemmar i Centerpartiet - so be it! Men den som trots allt väljer att rösta på (c) kan ju kanske vilja ha en chans att särskilt puffa upp de undantag som profilerat sig åt rätt håll i frågan. Det handlar alltså om enstaka på varje lista och jag tror faktiskt det vore bra för partiet om de får oproportionerligt många röster.

Hade det inte varit för att jag är för lat hade jag mycket väl kunnat göra motsvarande lista för andra partier. Men eftersom jag känner till just Centerpartiet bäst valde jag att begränsa mig dit. Det tog mig ändå någon timme att gå igenom Centerpartiets samtliga riksdagslistor i jakt på rimliga namn.

Anonym sa...

Federley och Johansson litades på. Det misslyckades ganska rejält, på grund av ledningens oförmåga att bry sig om integriteten (alternativt dess prioritering av Alliansregering framför integriteten)

Magnus Persson sa...

Calandrella: Jag kan naturligtvis inte ge någon garanti, särskilt inte att de integritetsvänner som kommer in faktiskt kommer att lyckas få igenom sina krav. Samtidigt är det dock så att Piratpartiet ligger så lågt i opinionsmätningarna att de knappast når ett resultat över spärren.

Valet står alltså snarare mellan inga integritetsvänner alls, eller integritetsvänner som inte har sin partiledning med sig.