15 september 2010

Även borgare borde kunna få fackliga rättigheter

Vad kul det är att se en debattartikel i SvD av någon man känner! Min mamma Majvor, och några till fackliga centerpartister, går öppet ut och kritiserar att LO väljer att stödja just Socialdemokraterna i valet snarare än att fokusera på att förbättra arbetssituationen för arbetarna.

Två vanliga invändningar finns mot deras tes:
  • Det är frivilligt att vara med i facket
  • LO har demokratiskt beslutat att stödja just (s).
Men det finns främst med den första ett tydligt problem: för den som väljer att stå utanför facket, så minskas rättigheterna betydligt. Exempelvis har det största facket  rätten att förhandla bort turordningsreglerna för samtliga anställda - även de som väljer att inte vara med i facket, eller ett fackförbund som organiserar en minoritet av de anställda. Det är alltså uttryckligen så att de regler som gäller på arbetsmarknaden i Sverige gynnar de största fackföreningarna, nästan alltid ett förbund inom LO eller de mera opolitiska TCO och SACO.

Det är då det blir problematiskt att LO har en tajt koppling med ett politiskt parti. Den som inte vill stödja sossarna politiskt borde ju också ha rätt att få rätten att organisera sig fackligt. När våra regler uttryckligen är skrivna för att gynna de största fackförbunden, och man inte får sina rättigheter tillgodosedda om man väljer ett annat, då är det ett problem att det fackförbundet väljer att lägga sina resurser på att stödja ett politiskt parti istället för att kämpa för att förbättra för sina medlemmar.

Läs även: Germund, Majvor, Peter, Annika, Annie, Per, Frank, Mikael, Jonas, Rickard, Johan, centerpartiet.se.

Inga kommentarer: