02 september 2010

Sossarna lovar diskriminera småföretagare

Som centerpartist och därmed vän av företagande, måste jag bara kommentera sossarnas senaste vallöfte i landstinget på företagsfronten - även om det är några dagar gammalt. Man lovar att helt sluta använda företag som inte tecknat kollektivavtal i sina upphandlingar.

Problemet med detta är dock att det är rent ut sagt korkat. Man kommer nämligen sätta sig i en situation där det bara är bjässar till företag som klarar av att svara på upphandlingarna, med andra ord uppenbar risk för att man kommer att befinna sig på en oligopolmarknad med risk för dålig konkurrens. Småföretag, där man mycket ofttare väljer att nöja sig med att ägarna själva jobbar i företaget, eller där man bara har ett fåtal anställda som tycker att man får bättre villkor genom att förhandla direkt med sin chef istället för via fackets ombud, är tydligen uttryckligen uteslutna från sossarnas framtida upphandlingar. Kort och gott vill sossarna i kommande upphandlingar diskriminera småföretagare, som redan idag nog brukar tycka att det offentligas upphandlingar är nog så krångliga med alla sina detaljregleringar.

Slutligen, förutom att vara dumt - så är förslaget dessutom olagligt. Man ska inte kunna tvinga på en part ett avtal den inte vill ha. Vi minns alla debatten om Vaxholmsskolan, som började med att ett lettiskt företag kom hit med sina anställda, fortsatte med att Byggnads skanderade "Go Home" utanför och att det lettiska företaget gick i konkurs så att byggjobbarna blev arbetslösa, och för ett tag sedan avslutades med att Europadomstolen smällde både svenska staten och Byggnads på fingrarna? Jag gör i varje fall det.

Jag föredrar, till skillnad från Ilija, att vi följer lagen i det här fallet, istället för att diskriminera småföretagare och anställda som föredrar att jobba på en firma som inte har kollektivavtal! Om inte principen duger för Ilija kan han ju vara pragmatiker istället - överklagandena kommer att kosta en stor summa pengar utan att han får som han vill ändå!

Läs även: Upphandlingsbloggen, Helen, Johan, Ekonomisten, Albin, Jonas, Johan.

Inga kommentarer: