20 juni 2007

Öppnare redovisning av partiernas finansiering

Marita Ulvskog föreslår idag att enskildas partibidrag, om de övergår 20 000:-, ska redovisas offentligt. Här måste man göra en avvägning av å ena sidan valhemligheten och å andra sidan allmänhetens intresse av insyn i partierna. Att avslöja varje litet bidrag de politiska partierna fått skulle vara likställt med att avslöja deras politiska hemvist - vilket inte är lyckat. Beloppet som föreslås är dock så stort att det borde vara ett mindre problem.

Samtidigt frågar man sig om det verkligen är så många enskilda som ger så stora belopp till partierna. Själv skulle jag inte göra det - jag bidrar hellre med engagemang och tid än pengar.

Dessutom finns det mängder av organisationer som ger belopp som ligger i miljonklassen. Detta inte bara i pengaform, utan även stora insatser i form av arbetstid. Redovisningen sker inte alls öppet, även om man från tid till annan påstår så. Om man ställer de högre kraven på redovisning av privatbidrag som Marita kräver, faller det för mig som om det är en självklarhet att även organisationers bidrag och stöd ska redovisas lika systematiskt (och det inte bara för sossarna, men vad jag vet finns det inget annat parti med så starka band till en så stor organisation). Och det finns även sossar som tycker så. Strongt av Jonas Morian att vara konsekvent!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Privata bidrag borde inte redovisas, oavsett nivå.

Dels för att gränsdragningen bara skulle bli en godtycklig affär i den politiska majoritetens intressen, dels för att många av de borgerliga sympatisörerna antagligen skulle få hembesök av AFA.

Christoffer Willenfort sa...

Med tanke på att LO sponsrar S med 800+ mille så ska Ulvskog bara hålla tyst i ärendet.

kolla in Carl B Hamiltons raport här
http://www.folkpartiet.se/Pages/6090/LO.pdf

Magnus Persson sa...

Nils: Det är som sagt en avvägningsfråga - och den är kanske inte fullt så självklar som jag verkar vara i mitt inlägg. Det jag vill vara tydlig med är att om man ska kräva offentliggörande av donationer från privatpersoner är det ju en självklarhet att även kräva offentliggörande av donationer från olika organisationer.

Dessutom kan jag tänka mig en del mellanvägar (anonymiserade redovisningar exempelvis - där man måste redogöra för belopp, datum, och om det är samma person som vid tidigare bidrag, men inte givarens identitet). Frågan är inte helt enkelt - men det som är säker är att Marita skickade in en riktig bamsing till stenbumling i glashuset.

Christoffer: Det var ju det jag sa i mitt inlägg. Fast jag försökte vara aningen mer diplomatisk! ;-)

Anonym sa...

Det är klart att redovisningen ska upp på bordet! ALLA vet att LO och förbunden ger en satans massa pengar till partiet och det är det heller ingen som låtsas som om det inte skulle vara så. Däremot vore det skoj att se vilka som ger till högerkrafterna, sverigedemokraterna har en massa anonyma givare till exempel. Och moderaterna ska vi bara inte snacka om. Den mest misslyckade anonyme där är ju näringslivet...