05 juni 2007

Kommunal i konflikt - trots kollektivavtal

Kommunal har valt att lägga företaget Beda Trädgård i konflikt. Detta trots att företaget i fråga redan har ett kollektivavtal. Fast inte med Kommunal - eftersom flertalet av de anställda på företaget har andra sympatier än med Kommunal så har företaget istället avtal med Slottskogens LS, tidigare del av SAC (Syndikalisterna). Trädgårdsföretaget är även i mångt och mycket annat annorlunda mot andra företag - det är ett arbetarkollektiv och alla tjänar precis samma lön per månad.

Kommunal har, liksom tidigare andra LO-förbund som HRF och Byggnads, lyckats göra en rejäl tabbe. Ingen på företaget önskar företrädas av dem - de är helt och fullt nöjda med de villkor de har, även om villkoren på flera punkter inte är kompatibla med Kommunals villkor. Ytterligare komplicerande för Kommunals del är att man knappast kan använda den vanliga retoriken och anklaga företaget för att vara penninggiriga borgare. Uppenbarligen drivs företaget enligt principer mycket rödare än de Kommunal eftersträvar. Det ser för övrigt jag och andra högerdebattörer inget som helst problem i - så länge de som arbetar i företaget är nöjda med företaget så har vi inget intresse av att lägga oss i, och kan inte heller se varför Kommunal skulle behöva göra det - eller ens varför de skulle ha rätt att göra det. Det har den lustiga följden att syndikalister och högerliberaler, som normalt sett inte skulle hålla med varandra om en stavelse knappt, enas i kritiken mot Kommunal.

Göteborgs kommun har också satt sig i en svår sits när de nekar företaget att utföra uppdrag åt kommunen. Tidigare kommunala beslut (frågan har diskuterats även i Laholm) om att kräva kollektivavtal vid upphandlingar har hävts. Att kräva ett kollektivavtal med en visst fackförbund torde vara ännu kontroversiellare än att kräva ett kollektivavtal överhuvudtaget, och det är stor risk för att de brutit mot lagen om offentlig upphandling genom att diskvalificera Beda Trädgård från att utföra tjänster åt kommunen.

Det rapporteras om konflikten i flera olika medier och bloggar, såväl de som har en neutral utgångspunkt, som de som kritiserar Kommunal för sitt beslut - både grundat på vänster- och högerargument. Här, här, här, här, här, här, här, här, här, här samt här kan du läsa mer om nyheten och reaktionerna på den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Till och med jag som LO-facklig tycker att Kommunal har gjort bort sig i det här fallet. Lustigt för vörigt att se en massa borgare försvara Syndikalisterna som vore en tiofalt större smärta i stjärten för er än LO vore de i LO:s storlek=)

Magnus Persson sa...

Att vi två skulle hålla med om fackpolitiska frågor var en sak jag inte trodde skulle hända. Trevligt att kunna ge dig ett medhåll för en gångs skull. :-)

För övrigt har jag inget problem med att folk organiserar sig i vänsterorganisationer. Liberaler tycker att människor ska få organisera sig i de organisationer de önskar. Även om det innebär organisationer som är tokvänster.

På samma sätt tycker vi inte att någon ska få sätta sig på andra. Därför reagerar vi på när LO-facken använder översittarfasoner, både i detta fall och andra. Vi skulle antagligen ha reagerat likadant om det var SAC som gjorde så, men det är i dagsläget en rent hypotetisk fråga...