10 februari 2007

Ännu fler upptäcker nackdelarna med LAS...

Tydligen har även Vänsterpartiet fått problem med att följa LAS.

Artikeln hittad via Maria Leander.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om hyckleri.
Kanske dom kommer att ändra sig och kräva att de orättvisa turordningsreglerna avskaffas?
Turordningsreglerna drabbar ju främst dom unga och dom mest utsatta i samhället.

Magnus Persson sa...

Du ska nog inte hoppas för mycket. Även om sossarna råkat ut för exakt samma sak så verkar de då inte ha någon sjukdomsinsikt...

Nej sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus Persson sa...

Bra fråga, och eftersom jag inte gett svaret i tidigare blogginlägg kommer det här:

Hyckleriet ligger i det sätt lagen utformats på. När man inte vill följa en defaultregel själv - är det då verkligen rimligt att tvinga på den på alla företag? Kom ihåg att facket inte alls är lika välvilligt mot en del företag som mot "kompisarna" i (s) och (v), och att lagen i praktiken för dem inte blir förhandlingsbar.

I Vänsterpartiets fall ska dessutom läggas till att de vill begränsa undantagen till turordningsregeln, specifikt vill de bland annat att undantag från turordningsreglerna ska godkännas av fackförbunden centralt, vilket naturligtvis minskar möjligheten till sådana undantag.

Riktigt uppseendeväckande är det faktum att facket har fått privilegiet att förhandla bort reglerna i LAS. Att de får göra det för sina medlemmar kan jag ändå förstå - men facket har även rätten att förhandla bort rättigheter enligt LAS för ickemedlemmar. Det har funnits flera mediauppmärksammade fall där det varit uppenbart att facket har förhandlat bort såväl jobb som avgångsvederlag för anställda som varit anställda på företaget länge, men som inte är medlemmar i facket. Att en tredje part kan förhandla bort lagar för en borde inte kunna hända i en rättsstat.

Magnus Persson sa...

En grej till, för att undvika missförstånd: jag har inget emot reglerna om oskälig uppsägning som finns i LAS. De reglerna är dock inte samma sak som turordningsreglerna...

Emil Lindahl Persson sa...

Fast det vore ju en bättre nyhet om de saker som DN:s anonyma källor sade faktiskt stämde. Det gör de nu inte.

http://www.vansterpartiet.se/vp/36067.cs

Nej sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus Persson sa...

Om det nu stämmer att informationen i DN är felaktig så är det ju bara trevligt att i alla fall Vänsterpartiet vågar leva som de lär. :)

Vad gäller LAS så är det väldigt tydligt att defaultregeln i den lagen är "sist in-först ut". Arbetsgivaren har rätt att undanta två personer från den principen, i övrigt är det upp till facket att göra undantag när man förhandlar.

För övrigt har mediauppmärksammade fall visat att facket inte alltid beter sig ansvarsfullt. Om de gör det den mesta av tiden spelar för mig egentligen inte någon roll - lagarna är stiftade efter principen att facket alltid gör rätt.