08 februari 2007

Läsvärt av Kommunals Ylva Thörn

Jag skulle vilja rekommendera läsning av det debattinlägg på DN som Ylva Thörn, ordförande för LO-förbundet Kommunal, gjorde igår. Hon skriver mycket tänkvärt om hur produktiviteten i den offentliga sektorn kan ökas genom att minska användningen av tillfälliga anställningar. Som en följd skulle kommunalarbetare få säkrare anställningar. Mellan raderna kan man också förstå att det skulle ge möjligheter till ökat löneutrymme för de som blir kvar inom verksamheten.

Kort sagt, debatten kan bli riktigt intressant, särskilt när det är facket som inleder den. Det är riktigt kul att som en följd kommer nidbilden av kommunalanställda (en som utför jobbet och tre som tittar på) kunna helt och hållet avlivas. Även om kommunanställda naturligtvis gör sitt bästa kan en dåligt fungerande organisation tillintetgöra den bästes arbetsinsatser och det är nog i mycket grunden till nidbilden...

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är dock mycket tveksam till det material som Thörn hänvisar till. Alla har vi våra egna kriterier. Thörn nämner som exempel den "medelstora" kommunen Uppsala. Medelstor i dessa sammanhang borde handla om närhet till medianstorlek. Uppsala är sveriges fjärde största kommun och därvid riktigt långt från medianen. Vidare så har Uppsala kommun drygt 13 000 anställda, inte 2000 som Thörn anger. Ett fel på flera hundra procent.