01 november 2007

Förra veckans snackis

Förra veckans onekligen största snackis var att Skatteverket begärde ut uppgifter från bland annat webbhotell, för att söka efter skattesmitare på nätet. Detta uppmärksammades då Bahnhof bestämde sig för att helt enkelt vägra - de ansåg helt enkelt att Skatteverkets begäran inte var möjlig att genomföra på grund av andra lagar som reglerar en internetleverantörs verksamhet.

Även om man lägger de juridiska detaljerna åt sidan, så kan man fundera på om det verkligen var med syfte att intimt övervaka medborgarnas minsta lilla förehavanden som Skatteverket gavs så stora möjligheter till granskning. Flera procent av Sveriges internetanvändare omfattas nämligen av granskningen, inklusive mig, eftersom jag är innehavare av terdon.se. Grejen är bara den att en internetdomän inte gör en affärsrörelse. Jag skulle nästan kunna satsa pengar på att de flesta domäner som finns under den svenska toppdomänen antingen inte används för att tjäna pengar, utan används antingen i hobbysyfte, för en ideell förening, eller kanske ett legitimt, skatteregistrerat, företag. Eller så ligger de i dvala, som min. Att begära in uppgifter om varenda domänägare och webbhotellkund framstår kort sagt som att skjuta mygg med kanon. Effektivt, men ruskigt mycket overkill.

Den andra anledningen till att man frågar sig om det verkligen är ett vettigt sätt att granska är att det förmodligen inte är särskilt effektivt. För det första har varenda presumtiv skatteflykting nu fått en rejäl varning om att hålla sig ifrån .se-domänen och svenska webbhotell. Att operera från ett utländskt webbhotell lär inte vara något större problem - hyrorna för dedikerade servrar i Tyskland är betydligt lägre än de svenska priserna, och det finns en mycket större presumtiv förtjänst att satsa på en internationell marknad istället för en svenskspråkig minoritet. Då kör man ändå på en .com-adress och engelsk webbsida. Det finns säkerligen dessutom en hel del personer som väljer att göra affärer på nätet på andra sätt, som inte i sig kräver en hemsida överhuvudtaget. Dessa kommer man inte heller komma åt på detta sätt.

Av ovanstående anledningar gläder det mig därför att Annie i förrgår valde att reagera. Jag är spänd på att se hur Anders Borg väljer att svara. Är det verkligen ett rimligt sätt att använda Skatteverkets rättighet att granska medborgarna på?

Inga kommentarer: