04 november 2007

Följden av höga skatter

Johan Palusa på bloggen LO Ung är mäkta förvånad över resultatet från en Aftonbladets "Dagens fråga". Nästan hälften kunde tänka sig att anlita någon svart. Johan är paff över att det är så många - men själv är jag förvånad över att det ändå inte är fler. Det är nämligen hela 95% av alla medborgare som fuskar på något sätt, enligt en nylig undersökning.

Varför gör folk då så? Det är ju självklart att det är fel, men utöver det? Mary tipsar mig om ett inlägg som Dmitri skrivit. Det han gör, är helt enkelt att räkna ut hur mycket pengar som behövs för att finansiera en barnvakt. Slutsatsen är att om barnvakten ska få ut en hundralapp för en kvälls barnpassning efter skatt, måste företaget man jobbar på dra in 855 kr. Resten, 755 kr, försvinner i skatt och tillfaller staten. Tack vare att så mycket av det vi tjänar försvinner som skatt (mer än hälften), och det dessutom finns så många "osynliga" indirekta skatter, blir den s.k. skattekilen alltså väldigt stor. Ska du anlita en annan person istället för att göra det själv, bör du vara åtminstone tio gånger mer effektiv på att dra in pengar i ditt eget yrke än det du behöver hjälp med. Annars kan du lika gärna göra det själv, eftersom det blir billigare...

Men - de flesta människor låter sig inte bevekas av sådana saker som hur något ska göras. Människor finner naturligtvis vägar runt reglerna. Att göra saker själv är fullt lagligt, mer tveksamma vägar går via tjänster och gentjänster till rena svartjobb. För samhället som helhet är det naturligtvis förkastligt att gå runt lagar och regler på det här viset, men för enskilda personer lönar det sig, särskilt eftersom svartjobb ofta är enkelt att dölja (i vart fall så länge man inte jobbar i den moderata delen av regeringskansliet).

Kort sagt, det finns få argument som tydligare visar på att ett högt skattetryck inte är något självändamål, utan till och med skadligt för samhället. Offentliga pengar ska användas sparsamt. Alla skattepengar är nämligen egentligen pengar som någon annan tjänat från början. Dessutom; ju högre skattekvoten är , desto tydligare blir den ovan nämnda effekten. Ökningen av effekten är dessutom icke-linjär - effekten av en procentenhets höjning av skattetrycket blir större ju högre skatten redan är. Kort sagt, det finns egentligen bara två verkligt fungerande sätt att hålla fusket stånget i ett högskattesamhälle - och det ena är att sänka skatten till en rimligare nivå. Det andra är att införa ett allomfattande kontrollsamhälle, något vi redan ser början på.

För att sammanfatta: det är nog inte så många som tycker att det är häftigt att betala skatt, egentligen. Speciellt inte när ingen behöver få veta. Så då gör man inte det. Det säger förmodligen mer om vårt skattesystem än om moralen hos de svenska medborgarna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har ju såklart fel som alla till höger har i allt de gör. Bara kolla på USA där republikanerna alltså exakta samma personer som du, långt till höger, fifflar som in i bomben och drar samma argument att de inte har råd. Svaret är enkelt alla naturligt till höger är naturligt kriminella och deras existens är ett brott mot naturen. Och när man sänker skatten så går dessa pengar direkt till företagen för att exakt lika mycket som du sänker skatten höjs priserna, men eftersom du är kriminell så förstår du inte detta, det finns nivåer men en kriminell hjärna kan inte förstå detta

Unknown sa...

angående länken till de 95% fuskande tycker jag att du bör läsa http://www.zaramis.nu/blog/2007/10/stefan-flsters-lgner.html
Fölsters undersökning och slutsatser verkar ju vara ett intellektuellt haveri eller helt enkelt falsk propaganda!

Magnus Persson sa...

Svar till anonym:

"Du har ju såklart fel som alla till höger har i allt de gör."

That's a bold statement. Jag behöver alltså bara hitta bara en sak där jag har rätt, så har jag motbevisat dig. Nu vet jag att det bara är retorik du kommer med, så jag lämnar övningen att hitta en endaste sak jag har rätt i till ev. tredje läsare.

"Bara kolla på USA där republikanerna alltså exakta samma personer som du, långt till höger, fifflar som in i bomben och drar samma argument att de inte har råd."

1) Klumpa inte ihop mig med till största delen auktoritativa religiösa konservativa som ligger långt till höger om mig och vars åsikter jag avskyr. Jag är liberal, inget annat.

2) Jag har inte hävdat att jag inte har råd. Jag har försökt förklara varför fusk överhuvudtaget förekommer. Jag har inget behov att förklara varför jag inte har råd eftersom jag inte använder svarta tjänster (i varje fall inte med flit) och dessutom inte heller så många vita. Man lever billigt om man är van vid att vara student.

"Svaret är enkelt alla naturligt till höger är naturligt kriminella och deras existens är ett brott mot naturen."

Detta är inget annat än förtal. Jag förstår att du inte vågar stå för det med ditt namn.

"Och när man sänker skatten så går dessa pengar direkt till företagen för att exakt lika mycket som du sänker skatten höjs priserna"

Jag är ytterst skeptisk till det där. Stiger företagens vinstmarginaler borde det finnas en möjlighet att ta del av denna ökade vinstmarginal genom att några personer helt enkelt startar konkurrerande företag.

"men eftersom du är kriminell så förstår du inte detta, det finns nivåer men en kriminell hjärna kan inte förstå detta"

Vad jag kan se hade du inte några argument som inte är av typen ad hominem i din replik?

Rot: Tack för klargörandet! Oavsett vilket, och om bägge de undersökningar jag nämner felar grovt och den egentliga siffran ligger på kanske 25% skulle jag fortfarande skriva exakt samma inlägg. Att gå runt systemet är visserligen lagligt, men kanske inte direkt den intention man hade när man instiftade skattenivåer en bit norr om 50%.

Att det dessutom går att hitta en delgrupp av medborgarna (killar 25-40 eller vad det var som Anders föreslog) är det ändå förvånansvärt att det överhuvudtaget går att få siffror som är så höga.

Anonym sa...

Hello Guru, what entice you to post an article. This article was extremely interesting, especially since I was searching for thoughts on this subject last Thursday.