08 november 2007

Ungdomsarbetslösheten rasar

Såväl Dagens Nyheter som Dagens Industri rapporterar att sysselsättningen bland ungdomar ökar rekordartat - faktum är att ökningarna är de största sedan mätningarna startade 1963, för över 40 år sedan. På ett enda år har sysselsättningen bland ungdomar ökat med hela 45000, vilket betyder att drygt två av fem nya jobb gått till ungdomar och att andelen arbetslösa ungdomar minskat med runt en sjättedel.

Dessvärre är ungdomsarbetslösheten fortfarande hög, 11,9%. Helt klart vore det önskvärt med några verkliga reformer som ger möjlighet till ytterligare höjd sysselsättning bland ungdomar. Kanske regeringen skulle prova några av åtgärderna som står att finna i Centerpartiets jobbprogram?

Läs gärna även Magnus, Björns, Pers samt Hannas inlägg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Framgår det ur undersökningen i hur stor grad som dessa jobb är "riktiga" jobb? Jag tycker det är oerhört vanligt att ungdomar får behovsanställningar och liknande på senaste tiden.

Magnus Persson sa...

Inte vad jag vet. Jag har inte lusläst den utan bara följt medias rapportering. Försökte hitta lite information på ams.se tidigare, men jag kom inte längre än till pressmeddelandet. Det vore onekligen intressant information, det håller jag med om. "Riktiga" jobb är ju naturligtvis idealet, även om tillfälliga jobb nog är bättre än inga jobb alls. Får se om jag hinner forska mer i det till helgen i alla fall; det är sjukt mycket att göra på KTH just nu... :-/ PS: Eftersom du har en "vanlig" blogg numera också så pekar jag nog om länken till dig till den.