27 november 2007

Att kacka i det blå skåpet

Uppmärksamheten är enorm både i bloggosfären och ett stort antal olika gammelmedia över Göran Johanssons och Ilmar Reepalus förslag - att helt sonika skicka tillbaka de flyktingar som smugglas hit, bland annat med argumentet att det är orättvist att de flyktingar som har råd ska kunna köpa sig en biljett till Sverige.

Fast nu är ju verkligheten inte fullt så enkelt som de bägge herrarna inbillar sig. Bland annat skulle Sverige bryta mot Genèvekonventionen om inte alla flyktingar beviljas rätten att söka asyl. Kort sagt, det här är retorik som inte ens Sverigedemokraterna tar i munnen utan att först väga orden på guldvåg. Möjligtvis skulle uttalandet kunna passa i Folkpartiet, tillsammans med språktesterna. ;-)

Paret får rätteligen mängder med kritik. Oavsett hur fel man tycker människosmuggling är, blir det problemet knappast bättre av att vi slänger ut dem som tvingats ta till den drastiska åtgärden att smugglas in i Sverige av ockrare. Då drabbas de bara tredubbelt istället - först i samband med krig eller andra kriser i sitt hemland, sedan av ockrande människosmugglare, och sist när Ilmar och Göran slänger ut dem ur Sverige.

Det ska bli intressant att se hur mediedrevet i frågan utvecklar sig under slutet på veckan...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mediedrevet?? Borde det inte vara mer intressant för en politiker vad gemene man ute i stugorna tycker?

Ett sådant uttalande visar således på att politikerna använder media för att söva ner och avliva "obekväma" åsikter.

Magnus Persson sa...

Anonym: Visserligen är jag politiker, men mitt inflytande är minimalt, då det enda sätt jag är politiskt aktiv förutom som medlem i Centerpartiet är genom att skriva denna relativt blygsamma blogg. Det är knappast så att jag kan dirigera ett mediadrev härifrån...

För det andra består ett mediadrev faktiskt inte enbart av journalister. Journalisterna skriver knappast om det folk i stugorna inte vill läsa; det säljer nämligen inte något vidare. Dessutom följer i deras spår en debatt om vad som faktiskt är acceptabel; om nu "folk i stugorna" nu skulle tycka som Göran och Ilmar så lär det komma fram i någon uppföljningsartikel.

Anonym sa...

oj, det här har jag missat känns det som. Måste läsa på lite ;-)

ps har länkat till dig också :-)

Anonym sa...

"Magnus": Hört talas om "Dublinkonventionen"????---jasså inte, precis vad jag misstänkte. Du har nog mycket att lära av de "båda herrarna"!

Magnus Persson sa...

Göran: Jo, jag har hört talas om Dublinkonventionen. Jag är inte speciellt förtjust i den; med tanke på att den också är tveksamt kombinerbar med Genèvekonventionen.

Oavsett vilket så är Görans och Ilmars förslag ännu mer ett brott mot andan i Genèvekonventionen än vad Dublinkonventionen är. Enligt Dublinkonventionen har man i alla fall rätt att söka asyl i ett EU-land (man kan se det som EU i och med Dublinkonventionen ses som en stat), men med deras förslag skulle man inte ha rätt att söka asyl alls om man smugglades in via exempelvis Ryssland (som inte är EU-medlem).