09 augusti 2010

Vilka branscher vill Baylan förstatliga?

Ibrahim Baylan (s) skrev för några dagar sedan ett debattinlägg i SvD till strid mot privatiseringar av statliga bolag. Inte helt förvånande med tanke på hans partitillhörighet (dock något mer jämfört med hans övriga personliga värderingar då han nog kan räknas som högersosse) blåste artikeln upp till strid mot försäljning av statliga företag till privata ägare. Ibrahim har visserligen helt rätt i att åsikten att staten inte bör leka affär är en ideologisk ståndpunkt - men mörkar samtidigt att åsikten att stora delar av samhället ska vara statsstyrt är en precis lika ideologisk synpunkt.

Vad jag därmed saknar i Ibrahims debattartikel är en tydlig förklaring av vilka bolag som han anser bör vara statligt ägda. Om Ibrahim Baylan nu tycker att det är dåligt ifall staten inte äger tyska kolkraftverk, danska och norska flygplan, kasinon, banker eller spritfabriker i Åhus, har jag svårt att veta var han står när det gäller de företag som idag ägs privat. Frågan är alltså enkel: exakt vilka företag tycker Baylan ska bli statligt ägda? Hans debattartikel ger trots relativ mångordighet inget tydligt besked i frågan, och jag frågar mig därför vilka branscher han vill förstatliga vid en eventuell rödgrön valvinst.

Är det kanske den nyligen avreglerade apoteksbranschen? Vi kommer då återigen inte kunna köpa medicin efter kl 18 i stora delar av landet. Är det kanske expressbuss- och tågbranschen? Studenter kommer att flyga med utsläpp som följd när Veolia och Swebus Express slutar sälja billiga buss- och tågbiljetter och stora delar av den svenska godstågstrafiken får stänga ner. Är det elmarknaden? De små växande energi- och teknikbolagen inom vind-, våg- och solkraft vill säkert veta! Eller vill han kanske precis som Mona Sahlin uttalade under finanskrisen, att vi ska köpa upp några av de bilfabrikanter som ligger i landet? Baylan förblir väljarna svaret skyldig i samtliga dessa frågor.

Slutligen skulle jag vilja be Ibrahim att läsa på om nyliberalism och nattväktarstaten. Om endast de uppgifter som hör till nattväktarstatens uppgifter behölls, skulle mindre än 10% av statsbudgeten vara kvar. Verkliga nyliberaler tycker att jag är otroligt sossig, jag vill ju behålla mer än hälften av dagens statsbudget!

Läs även: Edvin, Åsa, Fredrik, Magnus, Elias, Helen, Elisabeth.

Inga kommentarer: