10 augusti 2010

SvD vill att jag klottrar på Wikipedia?

Jag noterar att SvD sågar oss politiker. Vi använder visst fel kanaler inom de sociala medierna. Det gör jag helt medvetet - jag har exempelvis medvetet valt bort Twitter. Hellre en kanal bra, än många dåligt. Eftersom jag är ganska akademisk lagd av mig känns det rätt naturligt att jag då väljer ett skriftligt medium.

Men - det var inte det jag tänkte påpeka mest. Det är citatet nedan som får mig att ifrågasätta "experternas" egentliga kunskaper:
"De är också svaga på Wikipedia och dåligt placerade på Google, och så vidare."
Men - den som kan något alls om Wikipedia vet att det normalt sett inte alls är särskilt lämpligt att skriva om sig själv på Wikipedia. Även om det förekommer att reklamfirmor försöker använda Wikipedia som ett sätt att starta kampanjer och liknande så är det faktiskt något av ett otyg - syftet med Wikipedia är ju högre än så - syftet är att vara en mänsklighetens källa till visdom, ett digitalt biblioteket i Alexandria. Den som skriver om sig själv skriver alltför ofta en text som är så vinklad eller tar upp så många irrelevanta aspekter att man lika gärna kan slänga den i papperskorgen och börja om från början.

Att göra Wikipedia till en plats för propaganda istället för information är alltså ytterst olämpligt. Jag är definitivt inte den bäst lämpade att skriva sakligt om varken centerrörelsen eller till exempel Ung Vänster, så därför brukar jag hålla mig till att rätta rena sakfel i politiska artiklar, samt diskutera tveksamheter på diskussionssidorna. Att på det viset hålla ett öga på (de redan befintliga) artiklarna på Wikipedia om sig själv är nog vad man ska hålla sig till som politiker.

Läs även: Mary, Jonas, Fredrik, Sofia, Magnus, Rickard

2 kommentarer:

Mattias Östmar sa...

Bra skrivet - jag undrar också. En sak är väl de rikspolitiker som har stabsfolk som kan hjälpa dem, men jag fick följande mejl skickat till mig från en anställd normalbegåvad Centerpartist idag, så det är något av en uppförsbacke:

Till: Mattias Östmar
Ämne: Fel bild på Kenneth Johansson på wikipedia
Hej mathias

En konstig fråga, jag var inne på Kenneth Johanssons (ordförande i socialutskottet i riksdagen) sida på wikipedia och det var inte han på bilden, kan du byta bild eller säga hur man gör?

Med vänlig hälsning /N.N.

Svar:
Hej!

Wikipedia skapas av användarna, så vem som helst kan gå in och ändra allt - tanken är att det är effektivare att tusentals människors ögon och hjärnor skapar och underhåller de miljontals sidorna.

Klicka här:
http://screencast.com/t/NDlhNDQ5OTQt

/Mattias

Till: Mattias Östmar
Ämne: SV: VB: Fel bild på Kenneth Johansson på wikipedia
Automatiskt vidarebefordrat av en regel
Okej, det visste jag men jag har inget konto och hinner inte lära mig att ändra bild. Prova om du kan lägga in denna

Med vänlig hälsning /N.N.

Mattias Östmar sa...

Ett förtydligande: detta var alltså från en person på riksnivå som alltså är en av de som skulle ha hjälpt rikspolitikerna. Min erfarenhet är att de som sköter sin egen kommunikation är betydligt mer benägna att lära sig det nödvändiga eftersom de har ett egenintresse.