10 maj 2008

Stoppa förslaget om obligatoriskt a-kassemedlemskap i pappersåtervinningen

Via Ledarbloggens PJ Anders Linder uppmärksammas jag på en artikel i GP om det kommande förslaget om obligatorisk a-kassa. Jag kan bara konstatera att jag håller med Edvin och Mary; förslaget hör hemma i pappersåtervinningen.

Att i praktiken tvinga medborgare att gå med i intresseorganisationer (visserligen kommer det finnas ett statligt alternativ men som förslaget ser ut så är det så gott som tre gånger högre än exempelvis AEA:s avgift) är helt enkelt inte acceptabelt med tanke på föreningsfriheten.

Vidare är det ganska uppenbart att de som valt att ställa sig utanför a-kassesystemet har föga lust att betala till det (att man ändå implicit betalar dess största del via skattsedeln vet man kanske inte ens alltid om). Om regeringen går vidare med förslaget så gör man inget annat än omyndigförklarar dessa människor genom att skriva dem på näsan: "Du klarar inte av att besluta över ditt egna liv".

Det finns flera legitima anledningar att inte vilja vara med: som företagare får man inte rätt till ersättning så länge företaget drivs aktivt. Den som har intresse av att studera skriver kanske in sig på högskolan den stund man avskedas, och ytterligare andra kan tycka att man inte har behov av mer trygghet än den allmänna grundförsäkringen erbjuder. Dessutom kanske man jobbar inom ett bristyrke eller av andra anledningar löper ytterligt liten risk att bli arbetslös.

Nej, om alliansen nu tycker att det är så viktigt med en obligatorisk a-kassa så finns det bara ett rimligt sätt att genomföra en sådan reform på: genom att helt förstatliga a-kassan, och låta den skötas av Försäkringskassan eller någon annan myndighet. Inte ens sossarna har tidigare varit intresserade av detta, vilket är en ganska tydlig indikation på om ett sådant förslag är vettigt eller inte...

Uppdatering: Jag tänkte väl att jag bloggat om samma ämne tidigare, och via det inlägget kan jag konstatera att även Gustav Andersson hojtar bifall till min åsikt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra talat. Satte gröten i halsen när jag läste om det där. Herre min mås :-(