02 maj 2008

Det verkliga hotet mot demokratin

Att vi i CUF valt att, som varje annat år, inleda vår stämma med en demonstration, har ju som bekant upprört en del männi(s)kor. Men att demonstrera kan aldrig vara ett hot mot demokratin - att demonstrera är i själva verket ett av de mest praktiska sätt att genomföra demokrati på som finns.

Nej, det verkliga hotet mot demokratin är att en del människor väljer att ta till våld och hot för att stoppa den som har en avvikande åsikt. Hade man gett sig på någon mindre kaxig organisation än CUF hade man kanske lyckats i sitt uppsåt att tysta debatten.

För den som undrar så är demonstrationsfriheten en av själva grundstenarna i demokratin. Bara för att almanackan visar att det är den första maj så upphör inte den rättigheten; det är bara då medborgare är oense rätten att yttra avvikande åsikter egentligen behövs. Den som tycker att CUF inte har någon rätt att demonstrera samma dag som Socialdemokraterna bör hellre ta den diskussionen med Justitieombudsmannen. För inte ens pissiga centerpartister, som bara kallas nyliberaler av de som befinner sig till vänster om mittsocialdemokrater, har rätt att demonstrera 1 maj. Även de som är så ultraliberala att de själva kallar sig nyliberaler har det. Till och med i direkt anslutning till sossarnas huvuddemonstration...

PS; Stämmouppdatering: Idéprogrammet blev nyligen genomklubbat efter endast en halv timmes förhandlingar (planerad tid var fram till lunch!), med endast smärre ändringar.

Inga kommentarer: