15 maj 2008

A-kassan är redan halvobligatorisk

Nu kom då a-kasseförslaget jag tidigare dissat rejält. Media är naturligtvis också på när det stormar, förslaget kritiseras från nästan alla håll och liknas vid en rejäl skattehöjning. Den enda som jag hittar som egentligen har något positivt att säga om förslaget är Johan Pettersson - fast trots att han i normala fall brukar vara väldigt beläst och kunnig börjar jag nästan undra om han inte tar lite fel i det här fallet.

A-kassan är nämligen inte alls helt frivillig idag, som hans inlägg verkar implicera. Grundbeloppet (max 320 kr/vardag) får du nämligen även om du inte är medlem i någon a-kassa. Eftersom den allra största delen av a-kassan, även den frivilliga delen av den, redan idag finansieras med skattemedel, är det inte heller frivilligt att betala för a-kassan. Kort sagt, det lagda förslaget är ett av få sätt att göra a-kassan ännu mer obligatorisk än den redan är.

Som jag skrivit i tidigare inlägg i ämnet, så finns det egentligen bara två systemutformningar som i längden är logiska: det ena alternativet är att vi inför ett grundtrygghetssystem där arbetslöshetsersättningen är densamma oavsett tidigare inkomst; den som önskar högre ersättning än så tvingas ta en privat försäkring. Det andra alternativet, för den som föredrar statliga lösningar, är att helt förstatliga a-kassan och ta ansvaret bort för myndighetsutövandet från fackföreningarna. Då skulle också rimligtvis hela finansieringen gå direkt via skattesedeln, istället som idag via medborgarnas lönekonton och bankgirobetalningar.

Läs också gärna Martin, Bassem eller Tommy om samma ämne.

Uppdatering: Replik från Johan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Personligen skulle jag gärna se ett grundtrygghetssystem på en nivå något under dagens socialbidrags-norm och utformat så att även företagare kan ha en rimlig möjlighet att få nytta av den.
Det skulle kunna ersätta alla dagens system med a-kassa, sjukersättning, föräldrapenning, vab-dagar o.s.v.

Det skulle vara rättvist, enkelt och spara mängder av administration och pengar.

Vill man ha mer trygghet så får man köpa en valfri försäkring av ett försäkringsbolag eller kanske t.o.m. lägga undan litet pengar på ett sparkonto.