16 juni 2008

Om FRA-lagen går igenom; uppmana din internetleverantör till civil olydnad!

Utgången av omröstningen på onsdag är fortfarande inte självklar - för någon sida. Det är bara att avvakta resultatet. På onsdag kommer ett antal intresserade att avvakta beslutet utanför riksdagshuset, tyvärr har jag inte möjlighet att delta eftersom jag kommer befinna mig i Kista för exjobbsredovisningar från klockan nio. Ni andra får helt enkelt känna mitt mentala stöd trots att jag inte fysiskt kan närvara.

Så, till det faktiska ämnet för detta inlägg; inspirerat av Oscar Swartz; vad händer om lagen ändå går igenom? Det kan inte vara något trevligt läge för internetoperatörerna att berätta för alla kunderna att deras kommunikation plötsligt helt och hållet granskas. Bahnhof har redan planer på att motsätta sig beslutet.

Det finns dock ett relativt enkelt sätt för internetoperatörerna att genomföra massiv civil olydnad med teknikens hjälp. Lagen säger nämligen endast att trafiken ska avlyssnas; inte något om att det ska gå att utläsa någon information ur den avlyssnade informationen. Det skulle alltså vara fullt möjligt att upprätta ett krypterat VPN över just alla kablar som passerar landsgränsen. Eftersom då all trafik som passerar landet är krypterad, kan FRA stå där och försöka förstå vad innehållet i den är. Lämpligtvis väljs en krypteringsalgoritm stark nog för att inte ens FRA:s superdator ska knäcka den i första taget.

Nu kanske det anses att gå runt lagen på ett lite för simpelt sätt; men då går det bara att sälja ut just dessa ledningar till ett annat bolag, dit man outsourcar själva överföringen. Det företaget skulle inte ha någon kännedom om krypteringsnycklar, och skulle därmed inte ens i teorin kunna bistå FRA eller annan myndighet med avkryptering. Krångligt, ja, men i alla fall genomförbart. Särskilt med tanke på att antalet backbone-leverantörer i Sverige är begränsat, och alla eller i varje fall nästan alla har verksamhet även i andra länder.

Slutligen, en kommentar runt ett uttalande av Annie i svenskan: Det är inte ett försvarstal inför antingen väljarna eller partiet, det är ett försvarstal inför antingen väljarna och partiet, eller inför resten av riksdagsgruppen (och förmodligen regeringen och Fredrik Reinfeldt). Som Markus uppställning visar har hittills ingen centerpartist utanför riksdagsgruppen tagit öppen ställning för liggande lagförslag.

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Mycket tack vare din hjälp så är listan så lång som den är i dagsläget. Hade vi haft någon vecka till på oss, så hade den nog varit länge.

Dagens filmtips:
Fler bra filmer om FRA - en filmscen och två sånger

Magnus Persson sa...

Jag har ändå i princip bara hållt mig till de centerbloggar som finns i min RSS-läsare. Jag borde kanske ha lite självbevarelsedrift och skala ner den listan något... :-)