20 april 2007

Kremeringar inte ett hot mot klimatet

Alarmismen har slagit ner bland de australiensiska forskarna. Ja, det är säkert korrekt att det släpps ut ungefär 50 kg koldioxid vid en kremering. Saken är bara den att det är en totalt försumbar mängd i sammanhanget.

50 kg koldioxid motsvarar ungefär det koldioxidutsläpp som en normal familjebil släpper ut vid en resa på 25 mil, eller ungefär den sträcka en genomsnittlig bil rullar på en vecka.

En svensk släpper varje år i genomsnitt ut 6,6 ton koldioxid. Det tar alltså ungefär 56 timmar, knappt tre dygn, att släppa ut samma mängd koldioxid som släpps ut vid en kremering.

För en australiensare blir jämförelsen ännu värre. Eftersom utsläppen per capita är betydligt högre där än i Sverige, visar det sig att en australiensare en genomsnittlig dag i livet orsakar utsläpp av ungefär 53 kg koldioxid. Aningen mer än den dagen han eller hon är död och kremeras...

Kort sagt, det finns betydligt effektivare sätt att minska koldioxidutsläppen medan man lever än att skriva i sitt testamente att man inte vill bli kremerad.

Inga kommentarer: