29 juli 2006

Skräpkommentarer

Jag har tyvärr drabbats av spam i en hel del äldre inlägg. Tyvärr är det smidigaste sättet att bekämpa detta på Blogspot att tvinga kommenterande besökare att fylla i några bokstäver från en captcha när de skriver kommentarer. Inte mycket att göra åt - men förhoppningsvis något ni ska slippa när jag väl hunnit bygga mitt eget bloggsystem...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade precis samma problem, spam i gamla inlägg.
Eftersom jag ju faktiskt HAR byggt min blogg själv så löste jag det med en unik nyckel som genereras för varje klient som laddar sidan.
På så sätt blir varje formulärpostning unik och deras automatiska postningsscript fungerar inte.

Magnus Persson sa...

Man får tacka för tipset. Antar att man generellt undgår mycket skit bara genom att ha ett system som är unikt. För övrigt, om jag förstår ditt system rätt, så finns det inte något tekniskt skäl till att det inte skulle funka, man skulle ju lika gärna kunna skriva ett script som laddar din sida och sedan svarar med nyckeln - bara det att eftersom man har en unik lösning så är det inte lönt för spammarna att specialskapa lösningar för att lägga upp reklamen?

Anonym sa...

Det är helt korrekt uppfattat.
I allmänhet så plockar ju spammarna ner sidan, analyserar den (programmatiskt eller manuellt), ser vad fälten heter och lägger in det i sina spamapplikationer. Alltså kan de sedan snabbt spy ut stora mängder kommentarspam. Med denna metod så måste sidan laddas ner varje gång, nyckeln hämtas upp och sedan postar man. Det går, men tar längre tid.
Själv tror jag att min blogg började få spam eftersom jag lagt till CoComment-integration. Det är inte speciellt svårt att göra en bot som ledar efter cocomment-taggarna för att automatisera spamming på alla bloggar som har just CoComment.
Genom att lägga till denna lilla grej har iaf all spam-postning försvunnit från min blogg. For now i alla fall, jag får väl se om de dyker upp igen.
Jag kan tillägga att jag försvårat det ännu lite extra genom att hantera sättningen av datan som behövs mha javascript. Många bottar läser bara html och kan inte hantera javascript. Ännu en grej för att försvåra lite alltså.

Anonym sa...

Jag har varit rätt förskonad från Spam (ta i trä) förutom under någon dag för någon månad sedan när allt tycktes ramla in på en gång.

Men jag måste ändå säga att jag är nöjd med akismet som finns i WordPress. Den fångar det mesta - ibland tyvärr också det som inte ska fångas, men hellre det än att släppa igenom spam. De felaktigt fångade kommentarerna kan man ju alltid släppa igenom manuellt.

Fast, om du vill använda akismet måste du ju byta till en WordPress-plattform. :)