01 juli 2006

Oljeberoendet borta efter konsumtionshalvering?

Jag sitter just nu och läser Oljekommissionens rapport som man kan hitta här. Jag kommer säkert att ha fler tankar om denna, dock har jag redan nu en första reflektion.

I inledningen talas det vackert om att få bort Sveriges oljeberoende. Samtidigt föreslår man strax därefter åtgärder som skulle halvera oljeanvändningen, det vill säga vi kommer fortfarande ha en oljekonsumtion motsvarande hälften av dagens år 2020.

Om jag tolkar det här rätt, så innebär det att man med exakt samma logik, att om man röker ett paket cigg om dagen, och minskar till ett halvt paket om dagen, så kan man kalla sig rökfri...

2 kommentarer:

Alkanen sa...

De poängterar faktiskt att oljekonsumption och oljeberoende inte är samma sak.

De förklarar däremot inte skillnaden, och det är ju lite dåligt =)

Har inte hunnit läsa så långt än, återkommer senare.

Magnus Persson sa...

Jo, visst är det inte samma sak, det förstår jag också. Bland annat kan jag tänka mig att det blir svårt att avveckla den sista biten konsumtion - där bland annat petroleumråvaran för mycket av den plast vi använder ingår.

Hur som helst, de förklarar inte skillnaden, och de motiverar inte att de (i mina ögon helt godtyckligt) valt att lägga nivån för avskaffat oljeberoende på en halvering av konsumtionen. I mina ögon borde man ner på åtminstone en fjärdedel för att känna sig nöjd - och helst mindre...