08 juli 2006

LO i nyheterna igår

Per Bardh, enhetschef LO, uttalade sig med anledning av den nya sajten JobbJakt.se i Rapport igår kväll:

(reportern) Är det inte bättre som de säger som de säger, att det är bättre att få ett jobb till låg lön, att inte få ett jobb alls:

(Per) Ja, men vi har ett välfärdssamhälle som ska ta hand om att om man inte kan få ett jobb så kan man ändå få försörjning från olika system. Det ska vi inte bryta sönder, och vi ska inte göra det genom att förstöra en modell vi har i Sverige med kollektivavtal som reglerar villkoren och vilka löner som ska gälla i varje bransch.

Det här citatet visar väldigt på skillnaderna i ideologi mellan vänstern (kom ihåg att sossarna är till en väldigt stor del finansierade av LO och därmed i princip en av deras knähundar) och de borgerliga.

Pers citat gör det väldigt tydligt att det finns vissa jobb som vi är för fina för - och att det är bättre att man går arbetslös och inte gör något alls, samt låter samhället försörja en, än att försöka göra något åt sin egen situation. Om facket tycker att den lön jag är erbjuden inte är tillräckligt hög så är det facket och inte jag som ska säga stopp. Även om jag inte är med i facket...

Dessutom angriper han en halmgubbe - jag kan i varje fall inte förstå hur en fri lönebildning skulle avskaffa våra trygghetssystem. Trygghetssystemen är det ju riksdagen som beslutar om, och om han inte förstått det så är andelen libertarianer och nyliberaler i Sverige löjligt låg och de har inte skuggan av en chans att genomföra en sådan reform. Och några andra grupper med en sådan agenda kan jag inte komma på - inte ens moderaterna vill ju avskaffa trygghetssystemen, de vill bara reformera dem.

Kort sagt, facket är bra (jag är själv med i ett fackförbund, men det är tack och lov inte ett av medlemsförbunden i LO), men de borde inte blanda sig i vad ickemedlemmar gör. Eller politiken heller, för den delen...

Inga kommentarer: