05 juni 2006

Stockholms stad byter till OpenOffice.org?

Computer Sweden skriver i en artikel i förra veckan att det i Stockholm finns funderingar på att byta till OpenOffice.org när det blir dags att uppdatera dagens Office 2003-licenser.

I mina ögon låter det som en klok fundering. Mycket händer med Microsoft Office, och ganska lite kommer att vara sig likt från förr. Inte som det varit sedan 1997 med andra ord, när det enda som tillkommit är någon obskyr funktion som man ändå inte använder. Bara skärmdumparna är radikalt annorlunda från allra tidigare versioner av Microsoft Office.

Det är alltså ett utomordentligt tillfälle att fundera på ett byte till OpenOffice.org. Det är ändå inte särskilt många användare som använder alla funktioner i de senaste versionerna av Microsoft Office - för många användare är datorn bara en förvuxen skrivmaskin eller räknedosa.

Stödet för lagring av dokument med den öppna standarden ODF (med allt vad det betyder i fråga om dokumentarkivering i offentliga förvaltningar) kommer som en extra bonus.

Ett byte till OpenOffice.org är också en förutsättning för ett eventuellt framtida byte av operativsystem. Mycket kontorsarbete genomförs mer eller mindre helt i kontorssviter, ekonomisystem samt i webbapplikationer. Ju färre av dessa som kräver mjukvara som endast finns för ett visst operativsystem, desto större möjligheter finns det att använda alternativa operativsystem.

Inga kommentarer: