26 april 2010

Är det verkligen klokt att lägga sjukjournaler på nätet?

Jag känner mig lite skeptisk till Folkpartiets förslag om journalsystem. Dels vill man koppla ihop alla de olika journalsystem som används idag - och de är nog förståeligt och klokt. Men är det därpå klokt att även lägga ut dem på Internet, om än bakom inloggning? Det finns en uppenbar risk för läckage, och den patient som är intresserad av vad som står i journalen skulle säkert lika gärna kunna få ut sådan information i form av ett registerutdrag. Det finns i andra fall en uppenbar risk att högst personlig information hamnar i fel händer.

Riktigt säkra datornätverk byggs faktiskt som öar. När jag jobbade på Saab i Linköping fanns det två datorsystem - ett gult med information som var relativt okänsligt, och ett rött, som var topphemligt (och jag aldrig fick tillgång till). Något säger mig att en sådan lösning även för patientjournaler kanske inte vore alldeles orimligt att kräva...

9 kommentarer:

Ola Berg sa...

Du har naturligtvis helt rätt när det gäller datasäkerhet.

Men är inte förslaget typiskt folkpartistiskt. "Låt oss ge alla människor $bra_grej i vården"

Kan inte folkisarna istället arbeta för att det ska finnas olika vårdinrättningar, så att folk själva kan få välja?

Magnus Persson sa...

Fast problemet med journaler är verkligt, och inte bara en $bra_grej. Vad jag förstått finns det åtminstone ett dussintal olika system i grunden. Att välja ett system kanske inte är så lämpligt (jämför med operativsystemmarknaden), men man borde i alla fall relativt enkelt kunna ta fram olika interoperabilitetsstandarder. Det skulle antagligen i längden spara pengar. Men vård ska man ju inte tjäna pengar på, eller hur är det nu det är? :)

Hans Åberg sa...

Hej - har inte uppmärksammat din postning i ämnet förrän nu.
Vår första tanke handlade om att varför inte låta individen själv få ha med sig journalerna ungefär som man bär med sig passet. Men då kunde man ju tänka sig att man la dokumentationen på ett USB-minne istället. Eller varför inte i ett arkiv på nätet?

Interoperabilitetsstandarder finns men ingen vill införa dem!

mvh/Hans

Magnus Persson sa...

Vad gäller interoperabilitetsstandarder är det ett väl känt problem även i andra områden (närmst mig: UML). Programutvecklarna tjänar helt enkelt på att vara inkompatibla med varandra. Just i fallet med offentlig upphandling finns det dock större möjligheter att göra något åt det. Samla samtliga landsting, bestäm sig för en standard, och ställ det som obligatoriskt krav vid upphandlingar...

Sen - som jag nämner i mitt inlägg, finns det betydliga betänkligheter med att göra det tillgängligt online. USB-minne är väl heller inte direkt optimalt även om det lägger kontrollen över datan helt i patientens händer(lätt att glömma hemma), däremot skulle det ju vara ett lämpligt sätt att göra journalen tillgänglig istället för i pappersformat.

Hans Åberg sa...

Poängen med förslaget är att flytta ansvaret till individen själv. Det fungerar i andra sammanhang. Att man valt en annan lösning i sjukvården är nog en relikt från gammalt monopoltänkande. Sen får man hitta den tekniska lösning som fungerar, både funktionellt och säkerhetsmässigt. Det borde gå.

Magnus Persson sa...

Fast nu var förslaget "ge alla patienter ett eget rum på nätet". Inte de som så önskar, vilket hade känts som ett betydligt rimligare förslag. Och vad gäller säkerhetslösningar - jag har ännu inte sett ett helt säkert datorsystem. Hade ni velat lägga avgörandet på individen hade det varit ok, men ert förslag vill faktiskt göra rummet tillgängligt både för de som vill ha det och de som inte vill ha det.

Hans Åberg sa...

Vad är det vi polemiserar om? Jag uppfattade att vi är överens om själva idén. Sen återstår arbete med att utforma lösningen.

mvh/Hans

Magnus Persson sa...

Läs inlägget igen - vi är inte alls överens. Att koppla ihop journalsystemen är sjysst, men att lägga ut journalerna på internet, ens bakom inloggning, är jag inte med på (om jag inte missuppfattat dig, tolkade dig som att du står bakom hela fp-förslaget, inte bara första halvan).

Hans Åberg sa...

OK - då är vi inte överens. Jag står bakom hela förslaget. Du är emot att skapa ett virtuellt arkiv på nätet. Vad är du för?