29 juli 2007

Oberoende politiskt korrekt?

Det kan inte ha undgått många bloggare den förklaring som Dagens Nyheter givit till att de inte tar in blogglänkar till Isabella Lund. Anledningen de angett till att just hon utesluts är att hon är prostituerad, inte innehållet på bloggen. Bloggosfären formligen översvämmas av inlägg, och dispyten har även nått ledarsidorna.

Jag tänker inte ta något som helst ställningstagande i frågan om prostitution just nu, men kan ändå ställa mig frågande till DN:s agerande. Dagens Nyheter kallar sig nämligen "oberoende liberal". Trots att det finns många variationer på liberalism har alla värnandet av demokrati som en central del, och med det yttrandefrihet. För alla - inte alla utom prostituerade.

Anders Svensson har helt rätt i att ingen formellt sett kan tvinga DN att ta in några blogglänkar överhuvudtaget. De är ett privat företag, och bestämmer själva vem som ska få komma in. Samtidigt kallar de sig dock liberaler, och det är mycket uppseendeväckande att liberaler inte tycker att alla ska ha samma rätt att yttra sig. Kanske borde DN byta etikett till oberoende politiskt korrekt istället?

3 kommentarer:

Isabella Lund sa...

Jag skrev en kommentar på Federleys blogg som även du som centerpartist får av mig. Många liberaler ser DNs bojkott av mig som en ren yttrandefrihets fråga, för mig handlar det bara ännu ett utsalag av hur samhället behandlar oss som säljer sexuella tjänster, man pratar gärna om oss men inte med oss!

Centerkvinnorna skriver på sin hemsida att det ligger penningstarka makter bakom mig och hag har bett Qarlsson att tipsa dessa makter om mig när hon träffar dem. Jag tar gärna emot sponsopengar för min kamp för mänskliga rättigheter!

Sundevall sa...

Varför inga ställningstaganden i sakfrågan?

Magnus Persson sa...

Sundevall: Svaret är enkelt: Jag är för feg för att ta ett ställningstagande i frågan. Än. Jag känner helt enkelt inte att jag fått tänka igenom den ordentligt. Debatten, har ju som ni bägge vet, varit så gott som icke-existerande utanför begränsade delar av bloggvärlden, dessutom har det inte varit en av de frågor som jag haft allra störst intresse för tidigare. Eftersom jag inte tror att lagstiftningen på området kommer ändra sig under den närstående framtiden har jag inte känt att ett ställningstagande för min del brådskat enormt mycket heller.

Isabella: Det är ju just för att även sexsäljare ska komma in i debatten som jag skriver det här inlägget. Alla synpunkter på samhällsproblem ska och bör komma fram i debatten. Yttrandefriheten är därmed inte bara ett självändamål - den gör det också möjligt för oss att se alternativa lösningar på samhället. Det gör vi inte om vissa röster tystas, eller om de bara får tala utan att någon lyssnar.

Att det ligger penningstarka makter bakom vissa delar av sexindustrin kanske inte är alltför kontroversiellt, men jag håller med om att det är ett ungefär lika korkat påstående att det gäller för alla prostituerade som att säga att alla muslimer är terrorister, eller att alla som provar hasch blir beroende.