06 juli 2007

Ta tåget till Tokyo?

På kontinenten ska tågbolagen ta upp kampen med lågprisflyget genom att sätta in snabbtåg mellan storstäderna och samordna biljettbokningen. Glädjande! Storstäderna i Europa ligger så nära varandra att det inte lönar sig tidsmässigt att ta flyget istället för tåget, på grund av att flygplatserna ofta ligger utanför city, och dessutom man checka in i god tid. Snabbtågen har helt enkelt minskat avstånden.

Men inte något glädjeämne utan i alla fall lite smolk i bägaren. SJ är inte med på tåget. Att man inte kan ordna någon direktförbindelse med de andra tågen är förvisso förståeligt (Danmark har annat ström- och signalsystem än Sverige, varför enda direktförbindelsen med Europa i dagsläget är ett nattåg till Berlin - där ett svenskt lok kan putta på vagnarna på färjan och ett tyskt kan dra av dem). Men varför är man inte intresserade av den förenklade bokningen? Svenskarna skulle säkert uppskatta den servicen.

Lite mer futuristiskt är projektet att rusta upp den transsibiriska järnvägen, och därefter använda det japanska snabbtåget shinkansen för godstransporter på sträckan. Snabba tågtransporter från Asien borde vara ett utmärkt sätt att minska klimatpåverkan på grund av flygtransporter. Även om tågfrakt, ens med snälltåg, inte är lika snabbt som flyget, så är det fortfarande mycket snabbare än båt. Mängder av varutillverkning ligger idag i Asien - såväl i Japan, Kina, som flera av länderna i Sydostasien.

I förlängningen kanske det också blir realistiskt med persontransporter på banan? Även om det förmodligen kommer att ta bortåt två dagar med en resa från ände till ände (visserligen går shinkansen i 300-350 km/h, men den transsibiriska järnvägen är å andra sidan 930 mil lång), och det alltså antagligen inte är aktuellt för de stressade affärsreseärerna, men för en semesterresa skulle jag mycket väl kunna tänka mig att sätta mig på ett tåg för en långresa. Ska man vara riktigt futuristisk ska man kanske gräva fram förslagen samtida med andra värlskriget, och bygga en tågtunnel som förbinder Japan med den asiatiska kontinenten. Då skulle man kunna kliva på i Moskva och av i Tokyo...

2 kommentarer:

Jonathan sa...

Det skulle hur tufft som helst.. men jag undrar vem som skulle betala det.. Med tanke på att Ryssland i dagsläget är så instabilt som det är. Men det är en intressant idé.

Magnus Persson sa...

Jag tror inte det är något du kommer att kunna göra imorgon direkt. Det tar nog ett antal år att bygga en tunnel (för att inte tala om att besluta sig för att göra det). Förhoppningsvis räcker den tiden för att Ryssland ska stabilisera sig... :)