05 juli 2010

Ohly vill förbjuda landstingen köpa plåster

Ibland frågar jag mig varför de rödgröna ibland ser problem med vinstdrivande företag inom vården och annan typiskt skattefinansierad verksamhet, men inte med exempelvis plåstertillverkning. Lars Ohly har idag förtydligat och gjort det alldeles övertydligt att det inte bara är i vården han ser problem med vinster. Även plåstertillverkningen är ett problem!
"Vänsterpartiet är det starkaste partiet mot privata vinster. Vi tycker inte att det är rimligt att en enda skattekrona går till aktieutdelningar, att en enda skattekrona går till koncernbidrag i stora privata bolag."

Har Lars Ohly verkligen sagt detta? Får han genomföra detta innebär det ju faktiskt i praktiken att landstingen inte har rätt att köpa plåster eller annan förbandsmaterial. Flera stora företag som tillverkar sådan materiel, exempelvis svenska Getinge, är ju faktiskt aktiebolag. Och ska vi helt förbjuda svenska aktiebolag att göra vinst överhuvudtaget (eller i vart fall dela med sig av den vinsten till dem som investerat i företaget), då kan vi nog glömma att ha någon företagssamhet i Sverige. Något säger mig dock att Lars Ohly inte tycker det är så viktigt...

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Får jag föreslå en justering första stycket, jag tror hjärnan var snabbare än fingarna helt enkelt. :-)

"ser problem med vinstdrivande företag inom vården, men inte med exempelvis plåstertillverkning"

Tror jag förtydligar lite vad du menar. Typ.

Magnus Persson sa...

Ja, eller så hade hjärnan fullt upp med att fundera på planets som jag skulle gå ombord bara någon minut senare, och var lite irriterade av herr Ohly. Tror han på det där själv typ? Har justerat lite lämpligt ungefär som du föreslog nu i varje fall.

Viele Grüße aus Hamburg!