27 mars 2010

Alliansen sänker skatten för pensionärer

Alliansen går just nu ut med att man sänker skatten för pensionärer, genom att höja grundavdraget. Det betyder rimligtvis att det är en sänkning som även alla andra kommer att få ta del av. Trevligt!

För sossarnas del, som starkt kritiserat "pensionärsskatten" - dvs med andra ord pensionärers avsaknad av jobbskatteavdrag - kan jag bara konstatera att Alliansen haft lägre skatt för pensionärer än sossarna velat ha hela den gångna mandatperioden, och att Alliansen nu sänker den ännu mer. Det sossarna kritiserar är inte i första hand att pensionärer har hög skatt - de har ju hela tiden velat ha den ännu högre - utan att alla fått lägre skatt. Bara inte riktigt lika mycket.

Ärligt talat känns spinnet runt att pensionärer som inte jobbar inte har rätt till jobbavdrag, ungefär som att kritisera att den som inte har barn inte har rätt att vara föräldraledig. Mest krokodiltårar helt enkelt. Det är inte direkt pensionärernas ekonomiska situation som är viktigast.

Sossarnas bild av världen är helt enkelt radikalt annorlunda än min. De pengar som du får vid din löneutbetalning ser de som sina - en skattesänkning "kostar staten" si och så många miljarder. Inte att skatterna kostar medborgarna si och så många miljarder, eller vad man får för de pengar som betalas in...

Läs även: Andreas, Cornucopia?, Kent

Inga kommentarer: