16 februari 2010

Bättre lön för att panta burkar

En nyhet i det lilla: jag noterar att panten på aluminiumburkar snart höjs. Även om många burkar - 9 av 10 - redan nu återvinns, är aluminiet de är tillverkade av ett av de material som man tjänar allra mest på att återvinna.Att framställa aluminium ur bauxitmalm är nämligen extremt energikrävande. Och om nio av tio burkar återvinns, betyder det också att en av tio inte återvinns. Som sammanfattning: det är trevligt att panten höjts - burkarna är ju då mer värda för den som tar med dem tillbaka till butiken!

3 kommentarer:

http://www.happyweekend.se/bloggen/ sa...

ja och saft-flaskor också! :)

Sten sa...

Det går ju bra att lämna burkar i förpackningsinsamlingen också, även de återvinns till gagn för miljön. Skillnaden är att den som lämnar där inte får någon pant. Det diskuteras också att införa ett nordiskt system för pant, då slipper man diskussionerna om burkar som köpts i grannländerna men pantas här. Kan vi få gemensamma system i hela EU då skulle det vara ännu bättre!

Magnus Persson sa...

De återvinns, och det är ju inget dåligt alternativ, men det går åt extra arbete att sortera ut dem från allt annat skrot där.

Och ja, EU-vida system är en utmaning. Skräckexemplet är väl de som åkt till Tyskland för att köpa billig Sofiero, slipper betala pant för att de ska exporteras, och kommer hem och märker att det är helt vanliga svenska burkar. Som går att panta...