13 februari 2008

En riktig reträtt av regeringen

Jag har hängt med lite dåligt i nyhetsflödena de senaste dagarna. Något jag inte missat även om det gått några dagar sen det verkligen var aktuellt är att regeringen drar tillbaka det vida kritiserade förslaget om begränsningar för privata sjukförsäkrnigar.

Det var rätt av regeringen att dra tillbaka förslaget. Inte på grund av kritiken i sig - utan för att det helt enkelt är ett dåligt förslag. Inte ska väl en borgerlig och till stora delar liberal allians driva sådana frågor? Om någon vill erbjuda lika sjukt höga försäkringar som staten tidigare tvingade på alla, är det väl upp till dem? Jag tror inte att en något sänkt ersättning - för dem som redan varit borta från arbetsmarknaden så lång tid som det ändå handlar om - hade haft någon större betydelse i att motivera dem att hitta nya jobb (det är ändå personer som har någon långvarigare sjukdom vi pratar om). Förmodligen vore det effektivare att hjälpa den som inte hittat ett nytt, passande jobb, någon form av matchningshjälp eller liknande istället.

I debatten runt förslaget så motiverade man stenhårt det med "arbetslinjen" - det vill säga, ända tills man drog bort det. Tyvärr tror jag att detta sätt att kommunicera från regeringen är mycket olyckligt. Människor bryr sig inte allena om pengar - det visar om inte annat den senaste tidens opinionssiffror som nästan sjunker proportionellt med skattetrycket. Man missar helt att politik lika mycket handlar om känslor, åsikter och tyckande. Det lyckades man ju så väl med innan valet (för all del väl hjälpta av HSB som gjorde ungefär samma fel då som regeringen gör nu). Varför pratar man inte om att reformerna faktiskt är ett försök att göra Sverige mer rättvist? Att ge människor större möjligheter att klara sina egna liv? Ett sätt att minska maktkoncentrationen till politiker? Genom att nagla fast sig i idén om att siffror och arbetsmarknadsstatistik utmålar man sig mer som Bo Lundgren (vi minns alla vilken effekt han hade på Moderaternas opinionssiffror), än som Allians för Sverige innan valet.

Inga kommentarer: