14 januari 2007

Timbaland pirat?

Slashdot rapporteras det om att musikproducenten Timbaland misstänks för att ha brutit mot upphovsrätten genom att använda en låt skriven av den finske Demoscen-musikern Janne Suni, med artistnamnet "Tempest". Det finns en jämförelse av låtarna på YouTube.

Att använda andras upphovsrättsskyddade verk utan tillåtelse är förkastligt. Även om jag har åsikten att den ekonomiska upphovsrätten behöver reformeras, så vill jag inte göra några större förändringar i den ideella upphovsrätten. Det ska aldrig vara tillåtet att ta någon annan persons verk och påstå att man själv skapat det. Att dessutom använda det för att tjäna pengar gör det ännu mer förargande. Det allra värsta är egentligen att skivbolagen verkligen inte är de som borde behöva en lektion i hur upphovsrätten funkar...

Tyvärr är skivbolag stora och mäktiga, och hobbymusiker har i de flesta fall inte särskilt stora resurser. Det enda som egentligen kan hjälpa den lilla människan i detta fallet är uppmärksamhet - spread the word!

Edit: Jag har rapporterat Timbaland till Modarchives lista över folk som påstått sig ha skrivit låtar som först släppts på demoscenen.

Inga kommentarer: