20 september 2009

Riksdagen, om teknikstudenterna finge välja

Jag läser i Ny Teknik om en opinionsundersökning, som gjorts lite annorlunda än annars. Man har nämligen bara frågat teknikstudenter. Resultatet är onekligen intressant:

(m) 22,7%
(s) 16,6%
(mp) 13%
(pp) 11,6%
(fp) 8,3%
(v) 6,1%
(sd) 5,8%
(c) 4,4%
(kd) 1,9%
(fi) 1,4%
blankt 3%
soffan 5%

Dessa siffror, framförallt att Piratpartiet är så stora, gör att om alla svenskar röstade som teknikstudenterna gör, skulle varken Alliansen eller de Rödgröna, på långa vägar, få egen majoritet. Om man antar att Sverigedemokraterna placeras i en frysbox, och i enlighet med siffrorna ovan både Kristdemokraterna och FI hamnar under 4%-spärren, så finns det tre möjliga formationer för majoritetsregering:

(m)+(fp)+(c)+(pp)
(m)+(fp)+(c)+(mp)
(s)+(mp)+(v)+(pp)


Detta vore onekligen en mycket intressant förhandlingsposition för både Miljöpartiet och Piratpartiet!

Som centerpartist är jag också glatt överraskad över vårt resultat. Även om det är betydligt under hur många som röstar på oss i allmänhet, har vi aldrig varit särskilt duktiga att nå gruppen teknikstudenter. Eftersom nästan en tredjedel röstar på de andra partier som ligger oss närmst (fp, mp, pp) så finns det ändå potential för oss att nå fler.

Uppdatering: Nu har även Aftonbladet skrivit om undersökningen.

2 kommentarer:

Tor sa...

Om bara centerpartiet stod upp för sitt öppenhetsmanifest i praktiken, skulle jag inte tveka på att lägga min röst på partiet. Vid nästa val kommer det dock att bli svårt att tro på centerns löften.

Jag hoppas att de kritiska röster som finns mot centerns integritetspolitik (den som förs i praktiken och inte på pappret) kommer att få större utrymme.

Magnus Persson sa...

Det hoppas verkligen jag med. Oscar Fredriksson har sammanställt en lista med kandidater som står för öppenhetsmanifestet. Listan är säkert inkomplett (förnomineringarna har på nästan alla håll bara precis startat), men i alla fall några av dem borde hamna på valbar plats.