02 september 2007

Moral är bra, dubbelmoral är dubbelt så bra

Mer från stämmobesluten, gårdagen: det bestämdes att vi i Centerpartiet tycker att man inte ska bryta uran i Sverige. Detta var en ändring mot kommittéförslaget - där det stod att vi inte bör bryta uran i Sverige. Med detta kan jag bara konstatera att ett hycklande förslag klubbades igenom - så länge kärnkraften används i Sverige kommer vi fortsätta använda uran. Att då med ett NIMBY-argument säga nej till uranbrytning i Sverige, men implicera att uran bruten i andra länder kan vi gott använda, går inte ihop för mig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det gäller bara att försöka upplysa folk om att uranbrytning inte är värre än någon annan sorts brytning. Bäst vore om man kunde bryta uran i kommuner där man redan har storskalig brytning som Gällivare och Kiruna. Folket där vet iallafall vad gruvbrytning handlar om och kan nog inte bli blåsta lika lätt av ekofanatikerna.

Magnus Persson sa...

Mitt inlägg försökte inte ens det. Om det nu verkligen är så att uranbrytning är värre än annan gruvbrytning - varför är det då rätt att utföra den någon annanstans och inte här? Är det skitigt lär det inte bli renare av att verksamheten flyttas utomlands, liksom.

Och om den inte är det så faller precis som du säger hela argumentet oavsett.

Kort sagt, man behöver inte gå så långt som att bestämma sig för om man tycker att uranbrytning är skitigt och därmed fel, eller inte. Att inte vilja ha uranbrytning just hos oss är i vilket fall inte ett särskilt välmotiverat beslut.

Anonym sa...

Vaddå inte värre än annan brytning? Utveckla!

In-Situ Leach (en ny metod) lakar uranet direkt i berget/marken med salstyrelösning. Uran är liksom ingen sten du bryter loss och lägger i påse. Det måste lakas med starka syror ur sina bärare.

Läs på!

Magnus Persson sa...

Först: Ledsen att svaret dröjt! Var bortrest hela förra veckan.

Så till sakfrågan: Brytning av andra mineraler är knappast heller särskilt rent. Jag har helt enkelt svårt att se anledningen till att vi av princip ska förbjuda uranbrytning men tillåta exempelvis brytning av guld, järn eller koppar. I den mån brytningsmetoderna blir orimligt smutsiga ska detta snarare prövas vid motsvarande miljöprövning som vilken annan brytning som helst, så blir det upp till marknaden att bestämma om det är värt priset att bryta uran på ett acceptabelt sätt.