15 september 2007

Samhället som sossarna vill se det

Det är ont om politiska bloggar med Laholmsanknytning - inför valrörelsen startade visserligen laholmsmoderaterna ett halvdussin, men de dog lika snabbt igen efter valet, så sedan dess har jag känt mig ganska ensam på plan. Nu har det blivit lite mindre ensamt - Mattias Vepsä, förbundssekreterare i SSU och f.d. laholmare, verkar ha fått igång sitt bloggande rejält i samband med nystarten av bloggen. Trevligt!

Jag vill särskilt peka på ett några dagar gammalt inlägg, som väldigt tydligt visar på skillnaderna i politik mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna (och ännu mer SSU). Många av de saker Mattias irriterar sig över i regeringens politik är nämligen anledningar (pga sin frånvaro) som jag ogillar i den socialdemokratiska. Saker som eget bestämmande, minskat politikerbestämmande, mer eget ansvar och mindre omyndigförklarande. Inte konstigt att det inte är omtyckt.

En sak gillar jag däremot med Mattias inlägg: han vill att Socialdemokraterna ska bli tydligare med sin politik, så det syns var de står. Det vill jag också. Osynligare än den socialdemokratiska ideologin har varit sedan valet kan den knappast bli. I ärlighetens namn skulle jag vilja att även regeringen blir tydligare med vad de egentligen vill. Även de har varit ganska osynliga sedan valet - i alla fall ideologiskt. Man har knappt motiverat en enda av de reformer som har genomförts - katastrofalt - det går inte att bara sluta förklara varför man gör saker och istället säga "vi gick ju på val på det här". Det kommer ett val till om tre år, och den ideologiska striden mellan liberalism och socialism är på långa vägar vunnen efter slaget i och med valet ifjol.

Inga kommentarer: