26 januari 2010

Saab Automobile köps av Spyker

För några minuter sedan direktsändes delar av Mauds och Jörans presskonferens om att Saab köps av Spyker. Det blir alltså inte, i varje fall inte på kort sikt, så att Saab läggs ner. Många teknikfantaster gläds säkerligen. Man kan också glädjas att det till sist kom en lösning som inte innebar fullkomlig nedläggning, även om det satt långt inne för GM:s del. Det är en besparing av skattepengar, jämfört med sossarnas förslag, på ett par hundra kronor per skattebetalare. Som påminnelse om hur Sahlin ville lösa nedläggningshotet mot Saab finns nedanstående Youtube-video:



Det är nog inte någon högoddsgissning att Saab kommer att se annorlunda ut när ägarbilden blir helt annorlunda än vad den varit både det senaste decenniet och innan dess. Det är en intressant utmaning Spyker tagit sig an att göra Saab lönsamt, och jag skulle inte bli så förvånad om en del i den strategin innebär att antalet anställda minskar. Låt oss hoppas att de lyckas väl, och att Saab blir världsledande i att bygga häftiga miljösnälla bilar.

Läs även (media): DN, SvD, SVT, Aftonbladet, Sydsvenskan, HD, Expressen, Ny Teknik (x2)
Läs även (bloggar): Annie, Oscar, Per

1 kommentar:

Unknown sa...

Åh killar, du vet bara inte vad som kommer att hända med Saab i framtiden .... Min familj ägde alltid bara bilarna av den här ägaren och jag är ägare till 9-7x-modellen nu! Och nu är det omöjligt att hitta reservdelarna för dem på annat håll - upphävandet hade brutit i förra månaden en jag kunde inte ersätta det med den nya !!! Bra att jag hittade denna tjänst, där de hade alla Saab reservdelar jag kan behöva http://bit.ly/2CVsk33 och deras leveranshastighet är som super snabb! Lycka till att vissa biltjänster fortfarande arbetar med Saab-bilar minst)