01 juli 2009

Maud om partiets integritetspolitik: "Vi får bli bättre"

Det har idag varit Centerpartiets dag i Almedalen, något som på ett naturligt sätt satt spotlighten på vårt parti. Som ett led i det har även Erik Hultin fått in en debattartikel i Expressen, där han diskuterar implikationerna av hur integritetsfrågorna skötts av Centerpartiet det senaste året. Anders Flanking svarar på sin blogg. Även Magnus Andersson (ordförande för CUF) och övriga borgerliga ungdomsförbund är kritiska. Den som sammanfattar kritiken bäst är dock, intressant nog, vår partiordförande Maud, i en intervju i P1 Morgon:
"Vi får bli bättre. Vi får inte skylla på väljarna, vi måste skylla på oss själva."
Huvudet på spiken! Men hur ska vi bli bättre? Det är inte alldeles klart, varken från radiointervjun, eller från Mauds tal idag, där integritetsfrågorna överhuvudtaget inte nämns. Man måste ha en konkret tanke när man sätter igång ett sådant arbete! Och man måste ha en tydlig målsättning - vad, rent handgripligt, är det vi ska försöka uppnå? Det måste vara tydligt såväl för medlemmar som sympatisörer vart vi är på väg. Oförutsägbara partier brukar tappa förtroende i största allmänhet när väljare inte vågar lita på att det som sägs är det som verkligen menas...

Jag har de senaste veckorna dock kunnat se en ytterligt försiktig antydan till en långsam reträtt på området: för några veckor sedan välkomnade Maud i riksdagen ett samarbete med Piratpartiet i Europaparlamentet, även om det sedan inte blev något med det. Lena Ek anmälde för en dryg månad sedan en anmälan av universitet som utan prövning stänger av sina studenter från internet. Kerstin Lundgren problematiserar IPRED på sin blogg, men applicerar lagen om det uteslutna tredje slarvigt. Det finns många som varken vill ha dagens situation eller anarki (dagens situation kan för övrigt sägas innebära ett visst mått av just anarki - ansvaret för att patrullera internet lämnas ju i och med IPRED till viss del uttryckligen över till privata företag). Johan Linander har krävt att ACTA-förhandlingarna öppnas. Anders Flanking har tydligt hänvisat förslaget om abortregister till papperskorgen. Slutligen har man rent allmänt valt en relativt försiktigare retorik i frågorna, ungefär som man är försiktiga att inte säga något som kan övertolkas. Kort sagt, efter över ett år verkar det så smått som man har börjat ta till sig det vi i Centeruppropet påpekade för snart ett år sen. Bättre sent än aldrig?

Läs även: Johan, Sophia, Ulf, Markus, Erik, Tim, Hans, Mark och Björn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det du menar med "det uteslutna tredje"?

Magnus Persson sa...

Referens på Wikipedia.

Det jag menar är att hon helt enkelt skriver som om det bara finns två val - dagens IPRED eller helt laglig fri fildelning. Det finns naturligtvis ett antal möjligheter däremellan.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bra att du lyfter upp de saker som partiet faktiskt gör "rätt", även om jag tycker det är alldeles för lite och alldeles för sent.

Det är lätt att bli "förblindad" i sin ilska över att partiet har svikit i så centrala liberala värderingar som rätten till privat kommunikation...

Magnus Persson sa...

Som sagt, bättre sent än aldrig. Och om nu bussratten håller på att läggas om gäller det för oss att uppmuntra det och se till att den vrids lite till.

Och det blir så tråkigt att bara vara förbaskad på partiledningen jämt, så guldkornen som ändå finns ska lyftas fram! :-)