19 augusti 2006

Gårdagens debatt en besvikelse

Med anledning av lanseringen av Socialdemokraternas valmanifest extrasändes igår en TV-debatt.

Tyvärr kändes det som ett väldigt antiklimax. Hade inte Socialdemokraterna något intressantare medel mot Alliansen? Visserligen ger man stora allmosor till barnfamiljer och arbetslösa, men i övrigt känns det som om man inte riktigt har vetat hur man ska tackla de borgerliga partierna.

Genom sin stora höjning av taket i a-kassan ger man Alliansen vatten på sin kvarn. Man förstärker bilden av Socialdemokraterna som ett parti som hellre satsar på bidrag än på att skapa fler arbetstillfällen. Hur taktikerna på Sveavägen 68 tänkt när de valde den valfrågan förstår jag inte. I mina ögon är det rena rama självmålet av sossarna att driva en politik som direkt bekräftar Alliansens beskrivning av dem. Inte blir det bättre av att de föreslår en taknivå på a-kassan som kommer att ligga betydligt över de lönenivåer som gäller inom Kommunal. Det ser helt enkelt inte bra ut för en av deras kärnväljargrupper att en del personer ska kunna ha mer pengar att leva på som arbetslösa än vad andra har när de jobbar.

Dessutom hade Göran Persson som debatteknik mot Reinfeldt valt att försöka fokusera på Moderaternas politik istället för sin egen. Fredrik Reinfeldt genomskådade som tur var detta grepp och menade att gårdagen var vikt för sossarna - och att han hellre ville debattera deras förslag än sina egna eller Alliansens. Att Göran ändå valde att fortsätta dra upp Alliansens politik bekräftar bara det vi insatta redan visste - (s) har inte riktigt koll på vad de vill göra med Sverige. Speciellt inte vad de vill göra för att åtgärda ungdomsarbetslösheten (ett problem som Göran Persson till och med förnekat överhuvudtaget finns!).

Nä, det känns om sossarna bara försökte rädda chansen att få styra Sverige genom att sprida ut valfläsk över några valda grupper. Man har inte några drömmar för framtidens Sverige, utan hoppas bara få fortsätta förvalta landet. Och det är jag inte ensam om att tycka, den röda tidningen Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning skriver antagligen ett av de hårdaste angreppen av alla.

Det är synd. Var är forna tiders socialdemokrati? Jag hade gärna tagit en hård ideologisk debatt om hur man bäst skulle skapa fler jobb med alla företrädare för sossarna. Nu känns det nästan som om de lämnat walk-over när det gäller principdiskussionerna, och helt förlitar sig på att använda valfläsk som bete vid röstfisket...

Inga kommentarer: