12 juni 2015

Pendelbåtarna till Solna hotas

Centerpartiet har jobbat hårt politiskt för att få till en satsning på kollektivtrafik på vatten med miljövänliga och tysta elbåtar. Redan nu finns Sjövägen, som går mellan Stockholm, Nacka och Lidingö. Tanken från alliansen har varit att dra igång nästkommande linje mellan Solna strand, via Huvudsta och ett antal kajplatser hela vägen till Södersjukhuset. Oppositionen under ledning av Socialdemokraterna hotar nu hela satsningen med nedläggning i och med sitt budgetförslag i landstingsfullmäktige.

Båtarna kommer inte passa alla, men de kommer att bli en mycket välbehövlig avlastning av den ansträngda trafiken i bland annat tunnelbanan och på pendeltågen. Trots utbyggnad av såväl ny tunnelbana, tvärbana mot Kista samt nya pendeltågsspår pågår för fullt har regionen växtvärk och SL har svårt att hinna med. Den ekonomiska situationen är inte omöjlig att lösa, som förklaras av Karl Henriksson (KD). Men - oppositionen har unisont sagt att det är ett absolut måste att låsa kostnaden för SL-kortet. Detta trots att Stockholm sticker ut som en region där kollektivtrafikpriserna är ovanligt låga och det tillgängliga utbudet är landets bästa. Självklart är det inte något roligt beslut att priset höjs - men lika viktigt som att det ska vara en överkomlig kostnad för SL-kortet, är det viktigt att vi har ett tätt nät av kollektivtrafik med ett bekvämt utbud av anslutningar. Det får vi inte genom att dra ner på ambitionerna för SL genom att kasta ankaret i vattnet!

Detta principiella ställningstagande gör att oppositionen i sina förslag får skära vilt i den föreslagna trafiken. Pendelbåtarna stryker på foten och likaså utbyggnaden av Roslagsbanan. Ändå undrar jag hur man tänkt sig att budgeten ska ihop från oppositionens sida. Den är minst sagt optimistisk och verkar inte helt realistisk.

Det är förstås ett problem för oppositionen i landstinget att man har blivit tvungen att skära i största allmänhet i sina förslag. Det rimmar dåligt med den gemensamma ambitionen att höja kollektivtrafikandelen i Stockholms län. Det rimmar dåligt med våra mål i regionen för minskning av miljöpåverkan från trafiken. Det rimmar dåligt med att Solna ligger i kärnan av den allra snabbast växande regionen i Stockholm.

Jag hoppas naturligtvis att man väljer att ompröva sitt ställningstagande i landstinget, och väljer att inte rösta igenom ett förslag som är till men för kollektivtrafiken från södra Solna. Miljövänliga och tysta eldrivna pendelbåtar är för oss i Centerpartiet en viktig del i den trafiken.

1 kommentar:

Download GBWhatsapp APK sa...

Thanks for the detailed article on this topic. I would like to see more such awesome articles from you.