18 mars 2015

Vårtecken

I tidningen häromveckan hade man frågat olika Solnabor om vårtecken. För mig som sitter som ordförande i Tekniska nämnden är det väldigt tydligt när vintern upphör: medborgarna slutar ringa in med synpunkter om halkbekämpning och snöröjning, utan börjar ringa in med synpunkter på städning och grussopning istället. Den tiden har nu kommit!

Eftersom våren är tidig i år kommer det ske en extra grovsopning i förtid på viktigare platser. Den gör inte att gatorna blir helt fria från grus, men den är betydligt billigare att genomföra än en riktig finsopning och får bort det grus som har störst betydelse för trafiksäkerheten: Det rullgrus som ligger illa till för gående och cyklister.

Finsopningen ska hos oss bli helt färdig till den sista april. Att sopa hela Solna tar flera veckor och det är därför vi inte är överallt samtidigt. Naturligtvis är det viktigt att du tänker på att inte parkera din bil när gatan har städdag - i så fall kommer entreprenören inte åt att sopa, och dessutom får du förstås parkeringsböter. Det står uttryckligen i avtalet att städning ska göras på alla städdagar - uteblir det så hoppas jag att du felanmäler!

Jag kan också konstatera att Solna har fått en hel del beröm för att viktiga stråk för gång och cykel sopsaltas. En stor fördel med den metoden är att behovet av att sopa bort gruset på våren är litet, eftersom man i princip inte spridit ut något grus under vintern. Redan i februari var det vårföre på cykelbanorna, och nu börjar det vara riktigt trevligt att ta en cykeltur, njuta av fartvinden, den blå himlen och det underbara vårvädret!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, Solna tydligen sämst på att hålla cykelvägar användbara:

http://www.dn.se/sthlm/har-ar-det-bast-och-samst-att-cykla/