02 december 2008

Om sju av tio svenskar vill köpa Volvo PV av Ford, låt dem för all del göra det!

Veckans stora snackis är att Ford lutar åt att sälja Volvo PV. Även GMs Saab Automobile verkar vara till försäljning. Frågan är bara till vem?

Det är inte direkt så att affärerna går lysande för tillfället, för någon biltillverkare. Med tanke på vilken riktning oljepriserna gissningsvis är på väg är det inte någon jätteriskabel gissning att marknaden för personbilar på sikt kommer krympa något, vilket implicerar en höjd konkurrens på bilmarknaden. När dessutom Volvo och Saab inte är de tillverkare som gått bäst tidigare, minskar köplusten hos investerare avsevärt. Inte konstigt det, bensinbilar är knappast en framtidsbransch.

I denna miljö har ett antal vänsterpolitiker kläckt den "smarta" politiker kommit på den lysande idén att staten kanske skulle slå sig på att leka bilfabrik. Sju av tio svenskar håller dessutom med. Men bara för att många har samma dumma idé, betyder det inte att den slutar vara dum! Staten är knappast en ideal ägare till en ett bilföretag. Dessutom glömmer man bort att Volvo som det ser ut idag, förlorar miljardbelopp om året. Det ska mycket till att vända på den skutan! Om man använder statliga pengar till det riskerar det att bli ett rejält svart hål i statens budget.

Om nu sju av tio svenskar tycker att det är en bra idé att köpa Volvo PV, så är dock ovanstående inget som ska hindra det. Man får helt enkelt ta och använda sina egna, privata pengar till att skramla ihop till köpesumman, istället för att försöka använda statens stålar. Detta skulle kunna ske antingen i någon form av fondlösning eller liknande, eller skulle det kunna vara en insats som LO skulle kunna leda (om de vill, alltså). Det finns ingen som helst anledning att blanda in de tre av tio svenskar som inte alls vill bli bilfabriksinnehavare.

Några andra som delar min åsikt är Anders, Per, Hanna, Jan-Inge (sic!), Håkan samt Anders.

Inga kommentarer: