16 november 2008

Inför inte medborgargarden i Sverige, tack!

Jag blir väldigt glad över att Magnus Andersson sätter ned foten. Dåliga lagar ska inte drivas igenom, oavsett om artister och författare i okunskap tycker så. Oavsett om man tycker fildelning är fel eller inte är IPRED-lagen definitivt fel sätt att tackla problemet. Lyckligtvis är det inte alla kreatörer som håller med om att det vore en framkomlig väg.

Vad är då så fel med IPRED-lagen? Jo, det är i praktiken att göra medborgargarden till normalsituationen på upphovsrättens område. Om man jämför med "vanliga" (vad det nu ska betyda) brott, exempelvis cykelstölder, skulle motsvarigheten nämligen vara just att ett antal medborgare tar på sig själva rollen att leka polis.

Vad värre är, de inblandade organisationernas motsvarigheter i andra länder har inte direkt imponerat med sin undersökningsförmåga. Kort sagt, inte nog med att man jagar brottslingar utan att vara poliser, man ser dessutom till att även sätta dit uppenbart oskyldiga, som nätverksskrivare och avlidna farmödrar, på vägen. Inget säger egentligen att det skulle funka bättre i Sverige. Redan idag räcker i princip skärmdumpar (som lätt fabriceras) för fällande domar vad gäller upphovsrättsbrott i svenska domstolar. Med föreslagen lagändring gäller civilrätt och inte brottsbalken, vilket ytterligare sänker beviskraven.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra poäng. Utvecklingen går då rakt inte i liberal riktning. Ska du gå på LibGru på onsdag?

Magnus Persson sa...

Nä, snarare skulle det väl vara anarkokapitalistisk riktning, om jag får säga det själv.

På onsdag kommer jag tyvärr inte. Har dubbelbokning både med centerdistriktets höststämma, och vad värre är, ICES Student Workshop i Kista. Jag finns med som talare på programmet, så jag får prioritera det helt enkelt...

Anonym sa...

Självklart ska artister få betalt, oavsett hur roligt det nu är att ladda ner gratis, kom igen folk, lägg ner.. :)

Anonym sa...

Detdär artistupproret var ju sämsta tänkbara reklam, vilket självmål! Nu bojkottar vi dom allihop, vi laddar inte ens NER dom, ingen fildelning här! och så får de som de vill och snart nog existerar de inte ens en gång, totalt borta.

:oD

*skamlöst bubblande skadeglädje*

Magnus Persson sa...

xXx: Det är inte alls självklart att artister ska ha betalt. Artister ska bara ha betalt om folk vill använda deras musik till det pris de satt. Den musik jag själv skrivit erbjuds exempelvis till priset 0 kr, så jag får inget betalt oavsett din åsikt. Den som tar ett för högt pris kommer inte få sålt sin musik. Så funkar marknadsekonomin överallt annars...