19 januari 2008

Även sossar kan förstå vad byråkrati innebär

Även om det kan vara svårt att tro på ibland, så finns det även socialdemokrater som inser att byråkrati inte är bra. En av dem är Anna Sjödin (känd från Crazy Horse) som skriver dagens debattartikel i Aftonbladet. Och gissa om hon har tagit på sig ett sisyfosarbete när hon ska övertala hela det socialdemokratiska partiet om att onödig byråkrati är dåligt! Det mesta av byråkratin är det ju faktiskt sossarna som en gång i tiden har instiftat. I vilket fall önskar jag henne lycka till med arbetet - mängder av regler i Sverige är så tillkrånglade att knappt ens ansvariga tjänstemän alltid förstår dem. Eller så är de så fyrkantigt utformade att de visserligen är enkla att förstå, men inte är användbara i verkliga livet.

Nog borde borgerliga debattörer uppmärksamma Annas uppmaning. Tyvärr verkar det inte som om det har blivit ett prioriterat område för den borgerliga regeringen att förenkla regler. Det må vara ett grannlaga arbete att förenkla det svenska regelkrånglet, men det belönar sig dubbelt - dels genom att minska behovet av administration, dels genom att reglerna blir enklare att förstå för medborgarna. Ett blåslampedebattinlägg likt Annas skulle faktiskt behövas även på den borgerliga sidan av politiken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig till fullo, inte för att jag är en stor fan av Socialdemokraterna men detta blev jag lite förvånad och imponerad över.

Fler debattartiklar som denna så kanske vi kan få till lite ändring i byråkratin.