17 december 2007

Saker går inte riktigt som Byggnads tänkt sig...

Via Magnus och Muharrem får jag reda på att Datainspektionen meddelat beslut i frågan om Byggnads kollektivavtal vs PUL. Avtalet som offentliggjordes i våras innebär ju att Byggnads tar sig rätten att behandla löneuppgifter för alla anställda inom byggbranschen, även ickemedlemmar. Resultatet är mer än tydligt: DI gillar inte vad Byggnads gör. De använder precis samma resonemang som jag gjorde, fast mer utbroderat. Me like! Läs beslutet här (PDF), eller om du är lat, får du en provsmakning med citatet nedan:

Om en person står utanför en fackförening saknas den naturliga
kopplingen som finns mellan föreningen och dess medlemmar. [...]
Datainspektionen anser att avtalsvillkoret medför ett otillbörligt intrång i den
personliga integriteten för anställda som valt att stå utanför facket.


Eftersom jag var en av de allra första som uppmärksammade frågan (tidigt samma morgon som nyheten gick ut på TV) så är det naturligtvis ett glädjande besked. Enskilda intresseorganisationer - inte ens facket - har rätt att stå över de lagar om personlig integritet som vi har i Sverige. Skönt att veta! Frågan har tyvärr inte riktigt nått den uppmärksamhet den förtjänat i media; men ett TT-meddelande har i alla fall spritts i ett antal olika artiklar i dagspressen. Även Politikerbloggen har en notis.

Frågan är nu bara hur det kommer gå imorgon. Enligt rykten så är det tydligen då domen i Vaxholmsmålet ska komma. Kan man hoppas att Byggnads inte får som de vill ännu en gång?

Kort uppdatering 18/12 10.45: Det gick visst inte som Byggnads tänkt sig idag heller... Trevligt att rättvisa fortfarande existerar!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med dig! När jag påpekade detta för en byggnadsrepresentant i våras, att jag tyckte det var fel att lämna ut löneuppgifter till icke facklig personal, hade vi en lång diskussion om detta och det slutade med att (jag är då kvinna i 50-års åldern) att han sa till mig. Hemskt vad du blivit ilsk av dig, har det med åldern att göra. Får en ombudsman verkligen säga så?

Anonym sa...

Hemskt vad den ombudsmannen visade brist på hyfs och omdöme, har det med spritförtäring att göra?

Anonym sa...

Tror inte spritförtäring, däremot lite av den gamla stammen, att kvinnor skall inte han någon åsikt. Men jag läste mer eller mindre lusen av honom och han var rätt spak när han gick härifrån.