16 oktober 2006

IT-revolutionen ska inte nå hit.

Den holländska organisationen "Wij vertrouwen stemcomputers niet" ("Vi litar inte på röstdatorer"), har gjort en genomgång av de holländska röstmaskinerna. Resultatet är skrämmande. Om man är tekniskt kunnig kan man enkelt manipulera dem till att visa felaktigt valresultat, valhemligheten är inte garanterad genom att maskinerna avger olika elektromagnetisk strålning beroende på vilken kandidat som visas på skärmen, och det finns för den icke tekniskt kunnige ingen som helst insyn eller möjlighet att kontrollera att valet gått till på ett sjysst sätt utan valfusk.

Kort sagt, att använda IT för att sköta valsystemet är overengineering. Visserligen blir det svårare att manipulera valet, men för den som ändå har kunskaperna att göra det, blir det enklare att göra stora påverkningar, och det blir mycket svårare för myndigheterna att upptäcka fusk.

Nej - val ska gå till med pappersvalsedlar och inget annat. Processen är så enkel att en nioåring förstår den, och det är relativt lätt att se till att valfusk inte förekommer. De risker som ändå finns, finns även om man väljer att datorisera röstandet. Enda egentliga nackdelen är att det tar lite tid att räkna valsedlarna, men den nackdelen är i mitt tycke helt oväsentlig jämfört med de demokratiska problem det innebär att inte kunna ha insyn och oberoende kontroll av valets genomförande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet, och precis samma sak som jag själv känner.
Det är lätt att ha övertro till röstningsmaskiner när man inte förstår hur mjuk- och hårdvara fungerar. Jag själv, som jobbar med systemutveckling och systemarkitektur dagligen tycker hela idén att hantera röstning via datorer är vansinnig. Den manuella röstningen är för övrigt inte ett problem. För att ta upp en gammal slagdänga: If it ain't broken, dont fix it..