24 januari 2011

Dimensionskontroll, resultat: inte en siffra rätt

Den annars någorlunda sansade tidningen Ny Teknik basunerar stort ut att man i Italien lyckats demonstrera kall fusion.

Problemet är bara att de data som uppges i artikeln inte stämmer det minsta. Trots att man hävdar att försöksuppställningen utvecklar 10-12 kW, och att kommersiella aggregat skulle tillverkas i storleken 1 MW, påstår man samtidigt att processen endast förbrukar enbart några pikogram bränsle. För den som är det minsta insatt i relativitetsteorin och formeln E=mc2, är det uppenbart efter att ha använt Google som räknedosa, att antingen har italienarna inte en susning om vad de gör, eller så är de gravt felciterade.

Ett pikogram massa motsvarar nämligen bara en 40 000-dels kilowattimme, en helt försumbar energimängd och en till två magnituder från den förväntade effekten på försöksuppställningen även om man räknar med att apparaten förbrukar några pikogram bränsle varje sekund istället för under längre tid (tiden för att förbruka bränslet specas tyvärr inte). Det är alltså svårt att se att demonstrationen verkligen är helt korrekt och att citeringarna är korrekta. Skulle det vara så, innebär det nämligen att relativitetsteorin som vi känner den fått en rejäl törn.

En sådan enkel dimensionskontroll är närmast elementär att göra. Jag skulle inte vilja göra en sådan tabbe vid en pressvisning av min forskning där jag kan vara tämligen stensäker på att hela världen visar intresse. Alldeles oavsett om experimentet som sådant är på riktigt eller om det är fejkat.

För andra invändningar som går bortanför högstadiefysik och -matte, se denna engelskspråkiga diskussion!

Kort sagt - det händer att även en blind höna hittar ett korn. Men det är inte normalfallet...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väl talat Magnus. Men samtidigt, vet vi inte redan att relativitetsteorin inte stämmer? Att den är tillämpbar, svar ja. Men att den är alltomfattande korrekt, svar nej! Aja, jag tror också att det är en bluff eller ett misstag.

Magnus Persson sa...

Självklart är relativitetsteorin precis som alla vetenskapliga teorier bara en tillfällig arbetshypotes som kastas ut då den motbevisas (klassisk poppersk vetenskapsteori).

Vad jag menade var naturligtvis att i den mån relativitetsteorin (och tidigare experiment runt den) är rättvisande, så är den så korrekt vi vet att det kan bli, och en ny teori skulle antagligen i kända fall ligga nära tidigare teori (jämför med Newton vs. Einstein, där skillnaderna reduceras till avrundningsfel om man håller sig borta från ljushastigheten).

Siffrorna italienarna kom med är så annorlunda att man får börja om helt från början...

Klas sa...

hmm.
10e-12 * (3*10e8)^2
Detta borde ge ca
-12 + 64 = 48 nollor
Dvs E = 3*10^48 i resultat ?

Ett kilo vatten innehåller (om man följer formeln) lika mkt energi som 38 miljoner liter bensin...

http://www.worsleyschool.net/science/files/emc2/emc2.html
Det är väl just det dock - i praktiken kan man inte utvinna all denna energi - iaf inte på ngt sätt vi känner till.

Nu vet jag inte om Italienarnas demonstration var sann, är den det så har vi dock ett par spännande år framför oss där vi kan börja fokusera framåt igen och ha ett reellt alternativ när effekterna från peak oil slår till.

Men som sagt - det låter lite för bra för at vara sant: ändock - Börderna Wright var ett par cykelmekaniker från en liten by i Usa- inte många trodde på dom till en början, och dom hade inte heller hela teorin bakom sin bedrift klart för sig.

/K