12 december 2009

Att ombilda eller inte ombilda, det är frågan

I eftermiddag har vi köpstämma i huset på gården där jag bor. De av er som bor i Stockholm känner säkert till området jag bor i, Blåkulla. Till skillnad från en del andra bloggande Hagalundare som känt att de måste tänka efter en gång extra innan ombildning kan diskuteras, har jag inga ideologiska betänkligheter med att låta huset jag bor i bli bostadsrätter, oavsett om det hade legat på en lite finare adress än det gör. Samtidigt har jag inte, som vi uppmanats av vår BRF-styrelse, valt att lämna in en fullmakt. Att besluta om en affär i mångmiljonklassen är inte något man gör helt förhastat, och jag har velat läsa igenom allt ordentligt innan jag snart går ner för att rösta ja. Jag har heller inte något emot att bo i en hyresrätt och kommer bo kvar oavsett vilket resultat omröstningen får. Jag har helt enkelt valt att titta rent ekonomiskt på frågan.

Jag kan också, precis som jag tidigare skrivit, konstatera att den situation vi idag har med ombildningar av hyreshus inte är önskvärd. Alltför många hyresgäster får dollargrin i ögonen när en ombildning kommer på tal. Det är inte så konstigt, eftersom ett bostadsrättshus är värt betydligt mer än ett hyreshus. Hyresregleringarna kommer alltså inte bara att ge en skev hyresrättsmarknad, utan också sabba hyreshusmarknaden, där hyresgästerna själva har en betydande prisfördel gentemot kommersiella företag. De kan ju värdera huset efter det faktum att det kommer att vara bostadsrätter efter ombildningen, medan bostadsföretag måste värdera huset som hyresrätter.

Slutligen kan jag konstatera, att även om ombildningarna kritiseras för att vara den enskilde närmast, är en förhållandevis kollektiv lösning. Numera har vi ju också en tredje ägandeprincip - ägarlägenheten. Vore det inte intressant med en lösning där vissa lägenheter i ett hus kan ombildas till lägenhet, medan de som vill förbli hyresgäster kan fortsätta vara det? Som reglerna ser ut idag får ägarlägenheter bara bildas i nybyggen.

4 kommentarer:

Arne Öberg sa...

Ärade Magnus. Jag hoppas verkligen alla som ska göra sitt livs största investering i form av en bostadsrätt, dvs. köpa en egendom på runt en miljon kronor tänker efter innan man gör den affären.

Jag förstår dock inte din vinkling att jag skulle vara tveksam till bostadsrätter. Om du försöker läsa inlägget du länkar till förklarar jag att det är en bra kollektiv bostadsform. Att som politiker försöka tillskriva någon andra såketer än vad som står är ohderligt.

Med vänlig hälsning
Arne Öberg
Stot socialdemokrat i Hagalund

Anonym sa...

Jag/vi bor ju i hyresrätt och dom andra hyresgästerna har bildat en bostadsförening och vill "köpa loss" huset. Jag är övertygad om att de vill det bara för att tjäna den där berömda hackan. Jag är inte med för jag vill fortsätta bo i hyreslägenhet och skulle varken få eller våga ta banklån för en lägenhet jag kanske är tvungen att flytta ifrån.

För mig är det viktigast att trivas där jag bor och nu har jag börjat göra det, även om det tog lång tid då jag älskade Bredäng också.

Ha det jättebra och God Jul och Gott nytt år om vi inte stöter på varandra!!!!

Magnus Persson sa...

Arne: Det var inte min mening att antyda att du är mot bostadsrätter som sådana, det jag uppfattat är att ditt parti minst sagt varit skeptiska till ombildningar, särskilt av de hyresrätter som finns i allmännyttan. Jag får be om ursäkt att inlägget blev otydligt. Däremot har jag förstått dina inlägg i frågan som att du delar den tveksamhet (s) har om ombildning av allmännyttan, särskilt i bland annat Stockholms innerstad, men jag kanske har missuppfattat det?

Även om ni i Solna senare skrivit att de invändningarna inte gällt i Hagalund (utan snarare i övriga områden) så visar det ändå på en helt annan syn på hur bostadsmarknaden ser ut.

Sen håller jag naturligtvis med om att man måste tänka efter ändå, det är ett stort ekonomiskt ställningstagande och beror mycket på hur man tänkt sig att leva vidare. Eftersom jag trivs i Hagalund och tänkte bo kvar ett antal år till känns som om det passar mig, men det gör ju det inte säkert att det passar andra.

Och till er bägge: Jag är inte vidare förtjust i de där dollargrinen. Vore mycket bättre om lägenheters pris var ungefär det samma, oavsett upplåtelseform. Men det lär inte hända förrän vi har en helt annan bostadsmarknad än idag. Och som det idag knappt finns några partier som förespråkar (bruksvärdessystemet är idag, till min besvikelse, allmänt accepterat i riksdagen, till trots på utredningen i fjol - "det bidde en tummetott" av den)

Magnus Persson sa...

PS: Gott nytt år!