30 november 2009

Schweizisk intolerans.

Jag skakar på huvudet när jag läser artiklarna om minaretförbudet i Schweiz. I konsekvensens namn så borde detta innebära att även kyrktorn ska förbjudas, annars vore det att särbehandla islam. Eller hur tror ni schweizarna hade känt sig om katolska kyrktorn förbjöds i mellanöstern?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan, får jag fråga dig en sak? får vi bygga en Kyrka i Irak? eller nån stans i mellan-östern?

Anonym sa...

Det finns redan flera kyrkor i mellanöster.

Anonym sa...

Under 1400 år har 270 miljarder icketroende blivit mördade av Muslimska jihadister.
Islam har redan utplånat det kristna mellanöstern och det kristna Nordafrika.
Man uppskattar att upp emot 60 miljoner kristna fått sätta livet till under denna erövring.
Även 80 miljoner Hinduer har mördats, vilket är hälften av alla världens Hinduer.
Islam är en utrotelsemaskin med ett enda mål. Att få hela världen konverterad, och deras sätt att göra det på är med våld. Av alla världens konflikter så står minst 90% av kamp mellan muslimer och andra eller mot varandra.

Stefans värld sa...

Ja du, anonym 09:53... Historiskt har islam varit betydligt tolerantare än kristendomen. Dessutom finns det kyrkor i så gott som alla större muslimska städer. För övrigt handskas du med fakta på ett rent lögnaktigt sätt. Det finns en miljard hinduer i världen och 10% av egyptierna är kristna kopter t ex.

Magnus Persson sa...

Det finns som sagt gott om kristna i mellanöstern, dock främst ortodoxa, kopter, mm, och inte katoliker. Och det är utan tvekan så att det på vissa håll inte är så att det kristna behandlas väl (googla på "kristna irak" exempelvis). Det är dock även så att man på många andra håll lever parallella liv utan större problem.

Slutligen tycker jag nog att man skulle vilja att Europa var ett föredöme i det här fallet.

Voter.se sa...

Hur skulle svenska folket rösta i en sådan folkomröstning? Just nu ställs frågan om minaretförbud i Sverige på Voter.se. Rösta och se resultat. Embedar du omröstningen till din blogg så kan besökarna rösta och se resultat direkt här.

Anonym sa...

Jag tror att större delen av den schweiziska befolkningen hellre lyssnar till klangen från (sina egna, legala) klocktorn, än bönutropen från illegalt uppsatta högtalare i minareterna: http://www.20min.ch/news/dossier/minarett/story/28074553

Svensk i Schweiz.

Magnus Persson sa...

Svensk i Schweiz: Nu är det ju inte alldeles ovanligt att moskeer i västerlandet byggs med minareter, även om de inte används i praktiken (som utsmycknad alltså, istället för plats för böneutrop).

Och när de används så gäller förstås precis samma hälsoskyddsföreskrifter som för klockklang - här är ett exempel från Halmstad där frågan reglerats för S:t Nikolai kyrka. Sen är det talande att det i länken du skriver påstås att det tog ett bra tag innan någon överhuvudtaget märkte att det skedde böneutrop från högtalarna i fråga ("Obendrein sei die Anlage an mehreren Freitagen betrieben worden - ohne dass jemand Anstoss daran genommen hätte. Erst am 9. Oktober ist der elektrisch verstärkte Ruf des Muezzins einem Bürger aufgefallen, als er sich im Geschäft gegenüber dem Gotteshaus befand.")

De kan inte ha skruvat upp volymen jättehögt direkt, även om 90 W högtalareffekt inte är särskilt mycket kraftfullare än några datorhögtalare, och ett genomsnittligt hemmabiosystem kan vara tio gånger kraftfullare...

Anonym sa...

Ja, det är så fånigt att jag saknar ord. Jag är ateist in i själen men självklart ska religionsfrihet finnas i demokratiska länder. Själv älskar jag moskeer som ofta är så vackra MED minareter...