01 maj 2009

Veckans nämndsmöte: besök hos ÅF

I tisdags var det återigen dags för nämndsmöte. Istället för att hålla till i stadshuset som vanligt, passade vi på att göra ett studiebesök tillsammans med delar av förvaltningen på ÅF:s nya kontor, bara ett stenkast hemifrån. Riktigt snygga lokaler! Vi fick också berättat för oss hur de, JM samt kommunala bostadsbolaget Signalisten jobbar för att göra sina fastigheter mindre miljöbelastande. Intressant - och som sammanfattning kan sägas - det är varken svårt eller dyrt att bygga miljövänligt - det är bara viljan som ska till!

Mötet blev för dagen kort - inget av ärendena var särskilt kontroversiellt. Utöver rutinärenden behandlades egentligen bara två frågor av intresse: beslutet att ge miljöpriset till Agresso samt ett ganska stort antal föreläggande med vite att genomföra PCB-inventering i byggnader från 50-, 60- och 70-talen. Detta är något som enligt lag borde ha varit gjort redan förra sommaren, så nu är det minst sagt hög tid att ta tag i det. För att se till att syndarna får "tummen ur" sätter vi vid sådana här tillfällen ett vite, dvs om problemet inte åtgärdas får man böta. Bötesbeloppet läggs så att det kan bedömas billigare att rätta till problemet än att fortsätta strula.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm... kanske borde du lyssna lite till hur hyresgästerna uppfattar Signalistens "miljöarbete" innan du har din analys av läget klar?

http://blakulla.wordpress.com/2009/09/22/signalisten/

Magnus Persson sa...

Eftersom jag bor i ett av deras hus kan jag konstatera att de nog inte är bäst i klassen. Just på det här mötet fokuserades på miljövänligt byggande mm, och mindre på annat som de varit sämre på. Jag tänkte väl kanske inte på de aspekterna när jag skrev inlägget. De har i alla fall blivit lite bättre i våra hus med insamlandet av matavfall exempelvis. Men det finns mer att göra, det har du rätt i!

Själv upplever jag inte temperaturerna som är ett problem, men jag har aldrig varit särskilt frusen av mig. Du vet väl om att det finns riktlinjer om temperaturen (tydligen har motsvarande inte hittat ut på Solnas nya hemsida riktigt än)? Om Signalisten inte når upp till den nivån och inte gör något åt det ska du naturligtvis anmäla problemet till Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Har inte sett något ärende om det för blå husen, däremot något om buller.

För övrigt: Trevligt att vi blir fler Hagalundare som bloggar! Jag borde ta och lägga till en länkkategori extra till höger... :-)

Anonym sa...

Wow!
Det var ett snabbt svar Magnus! Tack! :)

Jo, jag vet om riktlinjerna men då man ringer och felanmäler så kommer någon från Signalisten hit och använder sin egen IR-termometer, pekar lite här och där, för att slutligen klappa en på huvudet och berätta att det är allt i sin ordning.
Att titta på termometern, fråga hur den ska användas eller fråga när termometern är testad senast går liksom inte för då är redan "case closed".

Om du däremot frågar dina grannar på vintern om hur de fixar sitt inomhusklimat så får man en ren motsatt bild av verkligheten än vad Signalistens ledning vill ge sken av.

Tycker att miljöengagemang behövs men om detta sköts av något som liknar politbyrån så kommer ju informationen bli därefter.

Kul att du uppfattar oss som bloggar lite för att försöka utveckla området.

Kul att även du verkar bry dig!

Magnus Persson sa...

Mitt råd är att du använder en vanlig hushållstermometer och mäter själv, samt antecknar. Är det då för kallt så anmäl det till MHF så kommer de ut och kontrollerar, det var bara några månader sedan vi hade ett bullerärende i ett av blå husen uppe, och utdömde vite för Signalisten. De behandlas inte extra snällt bara för att de är kommunala.

Troligen är problemet att det kanske inte i första hand är (bara) temperaturen som är problemet. Det har rätt stor betydelse dels när man mäter (om de passar på att komma och mäta när det är töväder exempelvis), dels andra faktorer. Exempelvis känns det mycket kallare om det är dragigt än annars. Om det är dragigt så hjälper det inte mycket att åtgärda värmen...

Anonym sa...

Hej igen!

Tack för råden.
Tyvärr har du nog rätt i att det är kalldraget som är problemet. :(

Ska dock föra loggbok under vintern och se vad det leder.