01 maj 2009

Om man spelar bollen av plan, får man se till att hämta tillbaka den

Gårdagens stora nyhet var att Piratpartiet, enligt Synovates opinionsundersökning, kommer ta plats i EU-parlamentet. Jag kan inte säga att jag personligen är lika överraskad som tidningarna verkar vara.

För att ta en fotbollsanalogi: de senaste åren har man gjort sitt bästa för att få integritetsbollen av planen. Egentligen inget parti på högra planhalvan har gjort ett trovärdigt intryck - inklusive mitt eget. På andra sidan ser det bättre ut, förutom naturligtvis det tongivande (s)törsta partiet då.

Samtidigt borde personlig integritet ha varit en styrkegren för de borgerliga partierna - rättssäkerhet och statens begränsade makt är så kärnliberala värden att vi sällan tänker på det i Sverige. Det togs, i alla fall fram till för några år sedan, för givet. Så är inte längre fallet - Alliansen har helt enkelt med vett och vilje sparkat den bollen av plan, och vill som det ser ut inte ha tillbaka den. Att då Piratpartiet tar och börjar spela den på planen bredvid är inte särskilt förvånande. Att de vinner sin match är heller inte särskilt förvånande - de är ju ensamma på plan!

På sätt och viss tror jag det vore bra för de svenska partierna om Piratpartiet kommer in i Europaparlamentet (och det finns fler som tänker på liknande vis) - det är där de kommer göra störst nytta med sin fokusagenda, och de andra partierna - inklusive mitt eget - måste börja fundera på vilken anledningen egentligen var att integritetsbollen sparkades av plan.

5 kommentarer:

Leo sa...

Avvägt och välskrivet. Tack!

Det är annat än de texter som vissa Europaparlamentariker och riksdagsledamoter inom allianspartierna producerar...

Anonym sa...

Valdigt insiktsfullt. Haller med.

Anonym sa...

Väl skrivet. Tänker själv rösta pp tills de inte behövs.

Joakim sa...

Som andra sagt, bra skrivet. Är det inte så att två liberala kärnfrågor krockar här: personlig integritet mot äganderätt (vilket inkluderar upphovsrätt, patent, etc), och att allianspartierna plus (S) då funnit det senare vara viktigast. Jag är då egentligen inte helt förvånad att bollen är bortsparkad.

Integritetsfrågor är mycket viktiga och jag tycker också de allt starkare kraven för till exempel förlängd upphovsrätt och utökade patentregler är oroväckande, så egentligen skulle jag rösta på (PP). Men deras inställning till "fri kultur" (gratis nedladdning) och deras totala ointresse för andra politiska frågor (de kommer att meddela deras inställning efter valet, när de beslutat vilken partigrupp de ska tillhöra!) gör att jag anser dem vara ett Kalle Anka-parti som icke får min röst.

Magnus Persson sa...

Joakim: Jag kan inte annat än hålla med dig. Just därför är det så synd att bollen är bortdribblad, (pp) har tjänat mycket på den strategi man valt (istället för en något mer nyanserad medelväg).