30 oktober 2006

Ny version av Mozilla Firefox

Det har kommit en ny version av Mozilla Firefox, denna gång med siffran 2. Om du inte redan uppgraderat från Internet Explorer så är det hög tid att göra det nu.

För de som använt Firefox sedan tidigare, och likt mig inte gillar den nya looken som programmet fått, följer här instruktioner för att få ett utseende som mer liknar Firefox version 1.5. Jag hoppas instruktionerna är korrekta för såväl Mac OS X som Windows eftersom jag hittills bara provat dem på min iBook.


  1. Installera temat Winstripe (om du använder Mac OS X, precis som mig, är det istället Pinstripe som gäller).


  2. skriv in about:config i adressraden och ändra följande inställningar:
    • browser.tabs.closeButtons till 3 för att ta bort stäng-knappen från flikarna och istället visa en ensam knapp till höger.

    • browser.urlbar.hideGoButton till true för att gömma "Gå"-knappen höger om adressfältet, den har ju ändå ingen funktion.


  3. Leta upp eller skapa inställningsfilen userChrome.css och lägg till följande för att ta bort knappen som visar alla öppna flikar:
    /* Disable Container box for "List all Tabs" Button */
    .tabs-alltabs-stack {
    display: none !important;
    }

16 oktober 2006

En värdig fredsprisvinnare

Den norska nobelkommittén har som de flesta redan vet utsett Muhammad Yunus och Grameen Bank till fredspristagare. Ett överraskande, men mycket positivt val.

Även om Grameen Bank inte arbetar för världsfred i det stora, mellan länder, kan man knappast säga annat än att de jobbar mycket aktivt, på ett okonventionellt sätt, med att bekämpa fattigdom. Något som i mina ögon antagligen är det bästa sättet att främja världsfred som finns. Genom att ge alla möjlighet att ta lån, bekämpar de en av de nackdelar som marknadsekonomin innebär - att den riskerar att behandla de människor som inte har något från början illa. En förutsättning för att konkurrera med sina varor eller tjänster är ju att överhuvudtaget få ihop startkapitalet. I stora delar av tredje världen gäller tyvärr inte lika förutsättningar, eftersom man inte har lika tillgång till investeringskapital. Det problemet avhjälper organisationer som Grameen Bank.

Dessutom arbetar de med utgångspunkt från människor, och främjar småföretagande. De visar också att vänsterns bild av kapitalister är fel - även den som är rik är mänsklig och vill se en bättre värld. Kan det bli bättre?

IT-revolutionen ska inte nå hit.

Den holländska organisationen "Wij vertrouwen stemcomputers niet" ("Vi litar inte på röstdatorer"), har gjort en genomgång av de holländska röstmaskinerna. Resultatet är skrämmande. Om man är tekniskt kunnig kan man enkelt manipulera dem till att visa felaktigt valresultat, valhemligheten är inte garanterad genom att maskinerna avger olika elektromagnetisk strålning beroende på vilken kandidat som visas på skärmen, och det finns för den icke tekniskt kunnige ingen som helst insyn eller möjlighet att kontrollera att valet gått till på ett sjysst sätt utan valfusk.

Kort sagt, att använda IT för att sköta valsystemet är overengineering. Visserligen blir det svårare att manipulera valet, men för den som ändå har kunskaperna att göra det, blir det enklare att göra stora påverkningar, och det blir mycket svårare för myndigheterna att upptäcka fusk.

Nej - val ska gå till med pappersvalsedlar och inget annat. Processen är så enkel att en nioåring förstår den, och det är relativt lätt att se till att valfusk inte förekommer. De risker som ändå finns, finns även om man väljer att datorisera röstandet. Enda egentliga nackdelen är att det tar lite tid att räkna valsedlarna, men den nackdelen är i mitt tycke helt oväsentlig jämfört med de demokratiska problem det innebär att inte kunna ha insyn och oberoende kontroll av valets genomförande.

Sena valreflektioner

Redan dagen efter valvakan slets jag direkt tillbaka in i mitt vanliga jobb. Min jobbarkompis hade ramlat ner från innertaket på sitt husbygge och brutit bäckenbenet ungefär en månad innan valet. Eftersom jag inte heller hade funnits på plats sedan någon månad låg mycket av arbetet rejält efter när jag kom tillbaka. De senaste veckorna har jag ägnat det mesta av min tid åt att programmera en maskin för varmförzinkning av spik så att den funkar som den ska. Äntligen börjar den bete sig i stort sett precis rätt...

Hur som helst, valvakan blev för oss centerpartister i Laholm lite av ett antiklimax. Även om det gick bra på riksnivå, och vi naturligtvis var spännande vilken regering vi skulle ha efter valet, så var den stora spänningen om hur det skulle gå i kommunalvalet.

Vi gjorde definitivt inte något dåligt val, även om vi backade några procent. Förra valet gick nämligen över förväntan, och det är ju ofta svårt att öka ännu mer när man redan ligger på en hög nivå. Nej - smolket i bägaren beror på att moderaterna gjorde ett sådant fantastiskt val. De följde trenden på riksplanet och gick upp nästan nio procent, och därmed om oss centerpartister.

Tillbakagången gjorde att vi tappade två mandat utöver de som vi förlorade på grund av minskningen av fullmäktiges storlek från 49 ledamöter till 41. Det innebär också att min syster Lovisa inte blir ordinarie ledamot av fullmäktige utan bara förstaersättare.

Men nog om det. Förhandlingsstriden om vem som ska bli kommunråd är fortfarande inte avgjord, och den kommer det säkert också att redogöras för i tidningarna när den tiden kommer.

För egen del gick personvalet ändå ganska bra. Jag fick 11 röster i kommunvalet och 14 i landstingsvalet. Med tanke på att jag inte drev någon aktiv personvalskampanj överhuvudtaget, och började ganska långt ner (plats 21 av 33 i kommunvalet och 27 av 28, nästsist, på landstingslistan). Rösterna jag fick hade flyttat mig uppåt i bägge valen, om det inte varit för personvalsspärrarna. Det är jag nöjd med.

01 oktober 2006

Fyra små rätter

För drygt en månad sen bloggutmanade Marcus Fridholm mig. På grund av valet har jag inte fått svarat förrän nu, men här kommer det.

Fyra arbeten jag har haft i mitt liv
Teknisk assistent
Sommarpraktikant på elektronikutvecklingsavdelning
Översättare
Valorganisatör

Fyra filmer jag kan se om och om igen
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst (ja, alla tre)
Boondock Saints

Fyra städer jag bott i
Laholm
Göteborg
Linköping
Hamburg, Tyskland

Fyra tv-serier jag gärna ser
Star Trek
Extreme Engineering (Discovery Channel)
Boston Public
Gilmore Girls

Fyra ställen jag vill åka till
Australien
Kanada
Mexiko
Ryssland

Fyra webbsidor jag besöker dagligen
Google
Slashdot
Dilbert
Wikipedia

Fyra favoriträtter
Spenatlasagne gjord efter mitt egna recept
Fläskfilé med currysås och varma bananer
Isterband
Guinness Stout :-)

Fyra ställen där jag trivs
I en läsfåtölj
På en engelsk eller irländsk pub
I ett bekvämt tågsäte
I en lummig park

Fyra personer jag vill träffa
Alejandro och Alejandro, som jag delade lägenhet med förra året
Linus Torvalds
min framtida livskamrat

Fyra personer som jag vill utmana att svara på enkäten
Martin, min systers pojkvän. Nu får det vara slut på bloggpausen!
Cissy, som bloggar betydligt intensivare.
Henrik, som sitter i politiska sektionen för CUF i Halland med mig och har en riktigt läsvärd blogg.
Fredrik, som också är en som har en alldeles för inaktiv blogg...